Altın, 2,000 doların altına indi

Altın, 2,000 doların altına indi
Altın fiyatları, ABD Başkanı Trump'ın vergi açıklaması sonrası artan risk iştahı sonrası aşağı yönde hareket etti. Geçtiğimiz hafta perşembe günü rekor kırdıktan sonra düşüşe geçen altın, bugünkü düşüşle 1.950 dolara kadar geriledi.

Altın fiyatları, altın destekli Borsa fonu (ETF) yatırımcılarının biraz soluklanması ve finans piyasalarının genelinde havanın iyileşmesi ile birlikte ons başına 2.000 doların altına indi ve Mayıs ayından bu yana en uzun günlük düşüş serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

Altın, dolardaki değer kaybı ve ABD'de reel faizlerdeki düşüşün desteği ile geçen hafta tüm zamanların en yüksek seviyesini gördükten sonra geri çekildi. Küresel hisse senetleri Salı günü, ABD Başkanı Donald Trump'ın sermaye kazançlarına uygulanan vergide indirime gitmeyi düşündüğünü söylemesinin ardından yükselirken, altın destekli ETF'lerdeki altın varlıkları rekor zirveden başlayan düşüşünü ikinci güne taşıdı.

ABD'nin açıklayacağı ikinci teşvik desteği piyasalarda risk iştahını artırırken, yatırımcıların altının hızla değer kazanmasından kar sağlamak istemesi ile yapılan kar satışları altın fiyatlarını günlük yüzde 4,37 aşağı çekti. Altın fiyatları geçtiğimiz hafta tarihi rekor düzeyi olan 2.072,5 dolara kadar yükselmişti.

Altın fiyatlarını etkileyen bir diğer faktör ise küresel hisse senedi piyasalarında görülen beklenti üzerindeki artış oldu. ABD'de üretici fiyatlarında görülen artış doların değerini artırırken, altın fiyatları üzerinde baskı kurdu.

Diğer yandan gümüş yüzde 7,40 değer kaybıyla 27,09 dolara geriledi.