Altın arama için alınan mahkeme kararını tanımıyorlar

Altın arama için alınan mahkeme kararını tanımıyorlar
Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü, bir yıl önce verilen “yürütmeyi durdurma kararı”na rağmen Divriği’nin Mursal Köyü Yuva ve Anıttepe bölgelerinde altın arama faaliyeti için sondaj çalışmasına yeniden başladı.

Bir yıl önce Sivas’ın Divriği ilçesine bağlı Mursal Köyü’nde siyanürlü altın madeni çalışmaları başlatıldı. Divriği Kültür Dernekleri ve çeşitli sivil toplum örgütleri temsilcilerinden bir komite Mursal Köyü’nde yapılmak istenen altın arama çalışmalarının durdurulması talebiyle dava açtı.

Birgün'den Burcu Cansu'nun haberine göre Sivas İdare Mahkemesi’nde görülen davada, “Sondaj noktalarında yapılacak çalışmaların çevreyi, komşu meraları, çevre tarım arazilerini, köy yollarını, arıcılık sahalarını, dere yataklarını, su kaynaklarını dolayısıyla köy halkını olumsuz etkileyeceği, çalışmalardan olumsuz etkilenecek alanlardaki hayvancılık, bitkisel üretim ve arıcılıktan sağlanan gelirin düşeceği, istihdamın büyük oranda etkilenerek durma noktasına geleceği, telafisi güç veya imkansız zararlar doğurabileceği” gerekçesiyle yürütmeyi durdurma kararı verildi.

SUYUMUZ TEHLİKEDE

Divriği Kültür Derneği Başkanı Nurullah Esat Ünsal, MTA’nın sondaj çalışması ile bölgenin zengin su havzası ve tarım arazilerini tehlikeye attığını söyledi. Ünsal, “Bu durum bütün Divriğililer üzerinde büyük bir gerginlik ve huzursuzluk yarattı. Sondaj çalışması yapılmasına bölge halkı tepkili. Başta içme suyu olmak üzere, tarımsal sulama suyu da bu bölgeden gelen su ile yapılıyor. Suyumuza göz diken bu projeden vazgeçilmelidir” dedi.