Altın üretimi yüzde 32 azaldı!

Altın üretimi yüzde 32 azaldı!
Altın fiyatlarında yaşanan dalgalanma talebinin azalmasına neden oldu, Darphane’nin ürettiği ziynet ve sikke altın yüzde 32 azaldı. Vatandaşlar düğünlerde çeyrek altın yerine banknot takmaya yöneldi.

Dolar kurunda geçen yıl yaşanan artış ile birlikte altın fiyatları da rekor üstüne rekor kırdı, vatandaşın altın alımı önemli miktarda azaldı.

Darphane, 2018'de toplam 30.3 ton ağırlığında 8.2 milyon adet ziynet ve sikke üretimi gerçekleştirdi. Piyasadan gelen talebin 2017'ye göre azalmasıyla adet bazında yüzde 32 daha az sikke ve ziynet altın üretimi gerçekleştirdi.

ÇEYREK ALTIN ÜRETİMİ 2 MİLYON 900 BİN ADET AZALDI

Sözcü’den, Mehtap Özcan Ertürk’ün haberine göre, tasarruf amaçlı satın alınan ziynet altınları arasında aslan payını alan ‘çeyrek altın' da tahtını iki özel şirketin ürettiği gram ve yarımlık gramlara bıraktı. Diğer yandan kuyumcular, altının hediyelikte bütçeleri aştığına ve düğünlerde TL ve döviz banknot takmanın yeninden yaygınlaşmaya başladığına dikkat çekiyor. Darphane, 2017'de 7.7 milyon adet çeyrek ziynet altın üretimi gerçekleştirmişti. Geçen yıl ise talebin daralmasıyla çeyrek altın üretimi 4.8 milyon adete düştü.

VATANDAŞ DÜĞÜNLERDE PARA TAKIYOR

İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Mustafa Atayık, 2017'de ziynet altınlarda ve bilezik satışlarında önemli bir artış yaşandığını hatırlatarak, vatandaşın bütçelerini daha düşük hacimli ürünlere ayırmak zorunda olduklarını belirtti. Atayık, şöyle devam etti: “Bir çeyrek altın 376 lira, bir aile yazın üç düğüne gitse masrafı 1000 TL'yi geçiyor. Bu nedenle, daha uygun fiyatı olan gram altınlara yöneliyor. Çeyrek altın talebinin düşmesi 1 gram ve hatta 0.5 gram altınlara olan yoğun talepten kaynaklanıyor. Bu gidişle gram altın güzümüzle göremeyeceğimiz kadar küçülecek. Eskiden insanlar çeyrek altın hediye etmeye utanırdı. Şimdi ise fiyatların artmasıyla düğünlerde altın yerine banknot takmak da yaygınlaştı.”