Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Evren Devrim ZELYUT

Evren Devrim ZELYUT

Altın ve dolar yatırımcısına hayati uyarılar!

Türkiye için yeni bir hikâye başlıyor dediğimiz tarihlerde, yani 7 Kasımda MB Başkanı değişimi, 8 Kasımda Hazine ve Maliye Bakanı'nın görevinden uzaklaştırılması sonrası yaklaşık %10 düşen kur bizlere çok önemli bir gerçeği gösterdi: Türk halkı hikâyeye inanmadı, iki haftada 4,6 milyar dolarlık döviz ve altın aldı. Özetle gerileyen kur yine alım fırsatı olarak görüldü.

Dolar/TL'de ve altında yatırımcıların dikkat etmesi gereken noktalara baktığımızda şu gelişmeler önemli:

1- CB Erdoğan'ın reform açıklamaları, Kılıçdaroğlu fezlekesi, İmamoğlu soruşturması, Arınç'ın istifası ile test edildi ve içinin boş olduğu görüldü. Bir taraftan demokrasi derken öte taraftan tehdit ve hukuki baskılar yatırımcının Lira'yı tercihinde soru işaretleri doğurdu. Bundan sonraki süreçte başta CB olmak üzere, ekonomi politikası yöneticilerinin eylemleri takip edilecektir.

2- Hane halkı ve firma sahipleri enflasyonun düşmeyeceğine inandıkları için, dövizdeki geri çekilmelerde alım yaparken, hükümet yine borç para ile kura baskı yapmaya başladı. Amerikan 10 yıllık tahvil faizi %0,87 iken Türkiye batıdan aynı vadede %6 faiz oranı ile neredeyse 7 katı fazlasına 2,2 milyar dolar borç aldı. Şu tesadüfe bakınız ki kur bu borçtan sonra tekrar 8'in altına indi.

Sonuç olarak elden gelen borç para ile bir aylık sakin bir dönem sürpriz olmayacaktır.

3- Ocak ayıyla birlikte Amerika'da yeni yönetim S-400 konusu nedeni ile CAATSA yaptırımlarını ve bir kamu bankamıza yönelik dava konusunu tekrar ısıtacak. Bütün bu olaylar kura yukarı yönlü enerji verecektir.

4- AB ile gerilen ilişkilerin de yaptırım olarak Türkiye'nin önüne çıkma olasılığının kuvvetlendiği unutulmamalıdır. Bunun da döviz üzerinde baskılar oluşturacağı beklenebilir.

28-kasim-2020-evren-devrim-altin-grafik.jpg

 

5- Altında Rusların Sputnik Aşısı ile ons altın 2000 dolardan döndü. An itibari ile bir düşüş trendinde. Altının tekrar yükselmesi için, 1880 dolar seviyesinin üstüne çıkması gereklidir. Bu seviye aynı zamanda mevcut alçalan trendin kırılması anlamına gelebilir.

Yine yukarıdaki teknik görüntüye baktığımızda 1780 dolar seviyesi alçalan trend kanalının alt çizgisine karşılık gelmektedir. Teknik olarak 1800 dolardaki destekten sonra en önemli seviye olarak işte burası karşımıza çıkıyor. Yani altında 1800 ve 1780 dolar seviyeleri köprüden önce son çıkış olabilir.

6-Altında 1800 doların önemli bir destek olduğunu söyledik. Ancak yükseliş olur mu sorusunun cevabı ise önemli bir temel gerekçeye bağlı. Bu da Biden yönetiminin yeni yılda piyasaya sunmaya hazırlandığı 4 trilyon dolarlık yeni teşvik paketi. Bu paket altın yatırımcısına beklediği yükseliş hareketi için önemli bir gerekçe sunabilir.

Bunun haricinde aşının dağıtımı ve pandemi rakamları da altın fiyatlarının kaderinde etkili olacaktır.

Altında çok büyük beklentilere kapılmadan, fiyatı yukarı çıkartan küresel risklerin azalıp azalmadığını takdir etmek, fiyatın nereye gideceğinin önemli bir cevabı olacaktır.

YASAL UYARI: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Yazarın Diğer Yazıları