Altındaki düşüşün sırrını açıklayan ABD'li ünlü bankadan çarpıcı tahmin. Altının yeni seviyesini işaret etti

Altındaki düşüşün sırrını açıklayan ABD'li ünlü bankadan çarpıcı tahmin. Altının yeni seviyesini işaret etti
ABD'nin önde gelen bankalarından Bank of America Türkiye’de altının düşüşünün nedenini açıkladı. Üç nedenin sıralandığı raporda altının 2021 yılı tahminlerine de yer verildi.

Türkiye’de son dönemde altın fiyatlarında yaşanan gerileme yatırımcıları da tedirgin ediyor. Dolar kurundaki düşüşle birlikte gerileme dönemine giren altın ile ilgili ABD''nin önde gelen bankalarından Bank of America da dikkat çeken bir rapora yer verdi.

Altının düşüş nedeni olarak ise üç neden gösterildi.

Business Insider''ın aktardığına göre, BofA, altın fiyatlarındaki düşüşün üç temel nedenini şöyle sıraladı:

Merkez bankalarının fiziki altın talebi geriledi. Ocak 2021''de geçen yılın aynı ayına göre merkez bankalarının net altın alımları yüzde 60 oranında geriledi.

Pandemi döneminde mücevher satışları düştü. Özellikle Hindistan ve Çin''deki mücevher satışlarındaki düşüş fiyatları etkiledi.

Yatırımcıların altına ilgisi azaldı.

2021 YILI ALTIN TAHMİNLERİ

BofA, bu değerlendirmeye rağmen bu yıl altında tekrar 2 bin doların üstü seviyelerin görülebileceğini öne sürdü. Bankanın 2021 yılı için ortalama ons altın fiyatı beklentisi 2 bin 63 dolar oldu.

Banka, enflasyon beklentilerindeki yükselişin altın fiyatlarını yukarı itebileceğini ancak reel faiz oranlarının belirleyici olacağını belirtti.

GRAM ALTIN 400 TL’NİN ALTINA DÜŞTÜ

TL cinsinden gram altın fiyatları bugün 400 TL’nin altına düştü. Altının dolar cinsi fiyatının düşmesinin yanı sıra dolar/TL kurundaki gerileme de, Türkiye’de TL cinsi gram altın fiyatının düşmesinde etkili oldu.

Gram altın fiyatı, 6 Kasım 2020’de 540 TL’nin üzerine çıkmıştı. O gün 8,57’yi gören dolar/TL kuru, bugün 7 TL seviyesinin altında yer alıyor.

Gram altın fiyatı, 7 ay sonra ilk kez 400 TL’nin altına düştü.