Aman dikkat! Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan çok önemli 'Kelebek etkisi' uyarısı! Kelebek etkisi nedir?

Aman dikkat! Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan çok önemli 'Kelebek etkisi' uyarısı! Kelebek etkisi nedir?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, gece yarısı Twitter hesabından korona virüsün yayılmaması için çok önemli bir uyarıda bulundu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan çok önemli bir uyarı geldi.

Gece yarısı kişisel sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Koca, korona virüs riskinin devam ettiğine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

”Küçük bir etkenin, kestirilemez büyüklükte sonuçlar doğurmasına kelebek etkisi denir. Vuhan’da ortaya çıkan koronavirüs’ün tüm dünyada hayatı alt üst etmesi gibi.”

ekran-alintisi-143.png

KELEBEK ETKİSİ NEDİR?

Kelebek etkisi, bir sistemin başlangıç verilerindeki küçük değişikliklerin büyük ve öngörülemez sonuçlar doğurabilmesine verilen addır. Edward N. Lorenz'in çalışmalarından biri olan Kaos Teorisi ile ilgilidir. Daha sonralarda hava durumu ile ilgili verdiği şu örnek ile ünlenmiştir. Amazon Ormanları'nda bir kelebeğin kanat çırpması, ABD'de fırtına kopmasına neden olabilir. Farklı bir örnekle bu, bir kelebeğin kanat çırpması, Dünyanın yarısını dolaşabilecek bir kasırganın oluşmasına neden olabilir.

Adı, Edward N. Lorenz'in hava durumuyla ile ilgili verdiği şu örnekten gelmektedir: ''Amazon Ormanları'nda bir kelebeğin kanat çırpması, ABD'de fırtına kopmasına neden olabilir. Farklı bir örnekle bu, bir kelebeğin kanat çırpması, dünyanın yarısını dolaşabilecek bir kasırganın oluşmasına neden olabilir.''