Amerika açıklasın Türkiye mi terör örgütü mü?

Medyanın Ankara temsilcilerinin buluştuğu sabah kahvaltısında görüşlerini açıklayan ve soruları yanıtlayan AKP Genel Başkan vekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş Diyarbakır'da annelerin HDP il binası önünde sürdürdükleri eylemi, "HDP için fırsat ve son şans" olarak değerlendirdi.

Anadolu Yayıncılar Derneği'nin, "Anadolu Sohbetleri" programının ilk konuğu olan Kurtulmuş'a yönelttiğim sorular ve yanıtları şöyle:

- Amerika PKK uzantısı PYD/YPG terör örgütünü müttefik görüyor, Sayın cumhurbaşkanının ifadesi ile 50 bin TIR silah veriyor, Sayın Erdoğan bu terör örgütünü yok etmek için bir yıldır "bir gece ansızın gelebiliriz" diyordu. Güvenli bölge dışına alıp kucaklayarak korursa teröristleri nasıl yok edeceğiz?

Kurtulmuş: Dünyadaki terör örgütlerine silah sağlayan büyük devletler silahları vermesinler bir ay içinde terör kalmaz.

- Amerika dâhil mi? Sayın Cumhurbaşkanı Amerika'da iken 2 F-16 savaş uçağımızın Suriye hava sahasında uçması Amerika için Suriye'ye verdiğimiz 2 haftalık süre ilerlerken, beraber girmezsek biz gireriz mesajı mı?

Kurtulmuş: PYD'nin, YPG'nin, DEAŞ'ın elindeki silahlar kimin? Dünyada maalesef terör, vekâlet savaşlarının önemli bir aracı haline gelmiştir ve terör örgütleri de dış politikanın aygıtı haline dönüşmüştür. Devletler rekabet eder, çatışır, savaşlar halinde de olur ama bunlar meşru zeminde olur.

Devletler gayrimeşru terör örgütlerini silahlandırıp onların üzerinden siyaseti dizayn etmeye çalışırlarsa bu felaket olur. Kimseye meydan okumuyoruz ama kimsenin de bize meydan okumasına fırsat vermeyiz.

Amerika'nın Türkiye'nin söylediği noktaya geleceğini düşünüyorum

- ABD ile güvenli bölge anlaşması sağlanmazsa Türkiye o bölgede bir operasyon yapacak mı?

Kurtulmuş: Biz tezimizi ortaya koyuyor, müzakerelerimizi sürdürüyor, tezimizden geri adım atmadan ısrarla ilerliyoruz. Son Fırat'ın doğusu ile ilgili Türkiye'nin kararlılığı çok nettir. ABD şu tercihi yapma noktasında kalırsa makul bir tercihte bulunacaktır.

5-10 kişiden oluşan terör örgütü mü, yoksa 82 milyonluk Ortadoğu'nun en güçlü istikrarlı demokrasisine ve ekonomisine sahip Türkiye Cumhuriyeti mi? Böyle baktığınız zaman Amerika'nın Türkiye'nin söylediği noktaya geleceğini düşünüyorum ve Fırat'ın doğusundaki operasyonda Türkiye kararlılığını sürdürerek sonuç alacaktır."

- "İki bakanın HDP il binası önünde eyleme katılmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?"

Kurtulmuş: HDP'nin bazı binaları PKK'nın asker alma dairesi gibi. Burada HDP içinde büyük bir fırsat ve şans ortaya çıkmıştır. HDP, 'PKK eli kanlı bir terör örgütüdür, dağa kaçırdığınız bu annelerin evlatlarını getirin' diye bir çağrıda bulunsun. Diyarbakır annelerini desteklesinler.

Gitsinler nereden, ne şekilde getirebiliyorlarsa o annelerin evlatlarını getirsinler de o annelerin acılarına ortak olsunlar. Bunu yapamıyorlarsa örgüte çağrıda bulunsunlar. Şu evlatları geri gönderin, bu insanlarda huzur içinde yaşasınlar diye insani bir çağrı yapsınlar. Korkarım ki bunu yapamayacaklardır ve örgütün gölgesinde kalarak siyaseti sürdürmeye devam edeceklerdir

- Annelerin çocuklarının kaçırılmaması için devletin önlem alması gerekmez mi?

Kurtulmuş: Elbette gerek içişleri gerekli milli savunma bakanlığı ve devlet kurumları çocukların kaçırılmaması için ve hatta dağdan dönmeleri için çalışmalarını sürdürüyor. Teröristler silah veren ülkeler oldukça dünyada terör bitmez.

- Amerika da dâhil mi?

Kurtulmuş: Evet dâhil.

Değerli okurlarım,

Prof. Kurtulmuş Amerika'nın PKK uzantısı terör örgütü PYD/YPG ile ilişkisini anlatırken iki ülke arasındaki "stratejik ortaklık" vurgulamasını yaptıktan sonra, "Fırat'ın doğusundaki operasyonda Türkiye kararlılığını sürdürerek sonuç alacaktır" demesi dikkat çekiciydi.

Kurtulmuş açıklamalarını yaparken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Amerika'da başkan Trump ile buluşma programı netleşmemişti.

Erdoğan'ın vekili Prof. Dr. Kurtulmuş'un, "Amerika açıklasın Türkiye mi terör örgütü mü?" vurgusu kuşku yok ki Amerika'ya çok önemli bir mesajdır.

Başkan Trump eğer cumhurbaşkanı Erdoğan'a randevu vermez yüz yüze görüşmez ise bilinsin ki Türkiye Fırat'ın doğusuna askeri operasyonu tek başına başlatacaktır.

 

Yazarın Diğer Yazıları