Amerika Fransa’ya nükleer saldırı yapmayı mı planladı?

Rusya’nın Kırım yarımadasını işgal etmesinden sonra uluslararası ilişkilerde çok duyulmayan bir kavram olan 3. Dünya Savaşı kavramı daha sık duyulmaya başlandı. Hatta Batı ekonomisinin 2008’den bu yana devam eden krizi aşmak için bir dünya savaşına ihtiyaç duyduğu şeklinde analizlerin yaygınlaştığı görülüyor. Örneğin Reuters haber ajansına konuşan Global Network Against Weaponsin Space adlı kuruluşun sözcüsü Bruce Gagnon, ABD Uzak Komutanlığı’nın 2016’da Çin ve Rusya’ya ilk nükleer darbeyi vurmayı planladığını söylüyor. Amerikan Deniz Akademisi hocalarından Profesör Nikolas Gvosdev Ukrayna’daki gerilim ile 1914’te Birinci Dünya Savaşı öncesinde süreci birbirine benzetiyor. Eski Sovyet lideri M. Gorbaçov, Ukrayna savaşının 3. Dünya Savaşı’na yol açabileceğini ileri sürüyor. Eski Amerikan Hazine Bakan yardımcısı ve Wall Street Journal’ın editörlerinden Dr. Paul Craig Roberts, ABD’nin kendisini beğenmiş politikalarının Rusya’yı ABD’ye itaat etmek ile savaş arasında bir tercih yapmaya zorladığını ileri sürüyor. Radikal filozof Naom Chomsky, Ukrayna geriliminin nükleer savaşa yol açabileceğini ifade ediyor. Bu ve benzer yorumların sayısını artırmak çok kolay. Ancak bu yorumlardan hiç birisi 9 Ocak 2015’te Shepard Ambellas isimli Amerikalı gazeteci, film yapımcısı ve alternatif bir bilgi kaynağı olan Intellihub’un yöneticisi sitesine koyduğu  “Admin to stage war with Russia, plans nuclear false flag in France to kick it off”  başlıklı haber kadar çarpıcı değil. Ancak 2 gün sonra bu hikaye siteden  “gösterilen kaynaklardan birisinin doğrulanmadığı” gerekçesi ile geri çekildi. Aşağıda mükemmel bir komplo teorisi gibi görünen bu hikayenin Türkçesini, kaynaklarının ve anlamının sorgulanmasını okuyacaksınız. Metinde bana ait bölümler normal karakterde yazılmış, Shepard Ambellas haberinden tercüme edilen bölümler ise italiktir.

Makyaj bilgi eklentisi
“6 Aralık 2014 sabah erken saatlerde Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Paris’e giderken esas uçuş planını değiştirdi ve Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’den Vnukova Uluslararası Havaalanı’ndaki Faraday çemberine alınmış olan binada acil ve özel bir görüşme yapmak isteyerek Rusya’ya uçtu. Kaynak: Hollande to meet Putin in surprise Moscow visit: reports - Deutsche Welle;” (Kaynağın doğruluğunu kabul edebiliriz. Uluslararası saygınlığı olan bir kaynak. Üstelik sadece Deutsch Welle değil, başka haber ajansları da haberi veriyor.)
Ancak burada okuyucuya bildirilmeyen husus, Fransız Cumhurbaşkanı Hollande’nin Kazakistan’dan Paris’e uçarken Moskova’ya uçağını yönelttiğidir. Üstelik bu uluslararası ilişkilerde kullanılan bir yoldur. Bir çok başbakan veya cumhurbaşkanı uçak havalandıktan sonra bu yola başvurmaktadır. Fransa için de bir uçuş sırasında Paris’e yönelmek ile Kazakistan’dan kalkıp Moskova üzerinden uçarken Moskova’ya inmek çok farklı iki haber ve anlam taşır. Yazıyı yazan bilinçli bir şekilde Hollande’nin Kazakistan’dan döndüğünü gizlemiştir. (Haber kaynağım: http://www.lemonde.fr/europe/article/2014/12/06/rencontre-imprevue-entre-hollande-et-poutine-a-l-aeroport-de-moscou_4535783_3214.html)
“Moskova’ya ulaştığında “belirgin şekilde perişan görünen” Fransız Cumhurbaşkanı, korumaları ve kurmayları ile birlikte hızla Vnukovo Havaalanı’nın 2. terminalinde bulunan ve elektronik ve uydu dinlemesine karşı güvenli olan sağır odaya Rus Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere girdi.” (Hollande’nin perişan göründüğünü herhalde Rus bir kaynak söylüyor ancak bu bilgi doğrulayıcı açık kaynaklarda hiçbir bilgi bulmak mümkün değil. Habere dramatik bir boyut katmak amacı ile eklenmiş bir makyaj bilgi olabilir. Üstelik Le Monde gazetesindeki fotoğraf böyle bir bitkinlik göstermemektedir.)
“Putin ve güvenlik danışmanları ulaştığında Fransız Cumhurbaşkanı Hollande, Putin’le Fransız Savunma Bakanlığı tarafından elde edilen, Fransa’ya yapılması planlanan bir nükleer saldırı ile ilgili şok edici detayları paylaştı. Hollande, Obama Yönetiminin Fransa’ya bir nükleer saldırı düzenlemeyi ve bunu Rus saldırısı gibi göstermeyi planladığını aktardı. (Bunun teknolojik olarak mümkün olduğunu konu uzmanları söyledi. Radarda yapılacak bir manipülasyon ile saldırının ABD’den değil, Rusya’dan geldiği etkisini -iz oluşturarak- yaratmak mümkünmüş.) Fransız Cumhurbaşkanı, ABD’nin bu saldırıyı Rusya ile savaş için bir neden olarak kullanacağı korkusunun altını çizdi. Hollande, Rusya’nın ABD nükleer saldırısına nükleer saldırı ile cevap vermesinin 3. Dünya Savaşı’nı çıkaracağını söyleyerek, Rusya’nın bu saldırıya cevap vermemesini rica etti.”  
Konuşmanın içeriğinin nereden geldiği konusunda herhangi bir kaynak verilmemiş. Oysa Le Monde ve diğer Fransız gazetelerinde görüşmelerin konusunun Ukrayna olduğu haberi var. Hollande, Putin’den Ukrayna’da gerilimin düşmesi için önce bazı açıklamalarda bulunmasını sonra bazı adımlar atmasını rica ediyor. Putin de Fransa’nın konuya ilgi göstermesinden memnuniyetini dile getiriyor. Üstelik toplantıdan sonra her iki lider ayrı ayrı basın toplantısı yapıyorlar.  
Halen açık olmayan husus, Fransız Cumhurbaşkanının Rusya’ya karşı başlatılması planlanan saldırıya Rusya’nın cevap vermesini engellemek için Obama ile iş birliği içinde ikili oynayıp oynamadığı. Bununla birlikte şimdilik bütün belirtiler Obama Yönetiminin planladığı saldırının bütün insanlığı dramatik şekilde tehlikeye atacağı. (Fransız Cumhurbaşkanı’nın neden ikili oynadığının sorgulanmasına neden olacak bir veri yok.)
“Raporlara göre bu toplantıdan sonra Putin derhal gelişmiş S-400 ve Pantsir-S1 karadan havaya füze sistemlerinin ve bir Kasta radar sisteminin Moskova’nın savunmasını güçlendirmek amacı ile şehrin etrafına yerleştirilmesi emrini verdi. (Kaynak: Reuters, 8 Aralık 2014 Russia displays air defense systems amid Ukraine tensions)”  
Esasen komplo teorisinin kalbi bu bilgi. Komplo teorisini ortaya atan bu somut veri etrafında bir olaylar ağı kurguluyor. Oysa, bu şekli ile Hollande’nin ziyareti ile Moskova’nın etrafına füze savunma sistemlerinin yerleştirilmesi arasında herhangi bir bağ yok.
Karar 758’in önemi
“Şok edici toplantı Amerikan Temsilciler Meclisi’nin H.R. 758 ile Rusya ile savaş yolunu açmasından bir gün sonra gerçekleşmişti. Aslında yapbozun anahtar parçasını Global Research adlı web sitesinde Prof. Michel Chossudovsky büyük ölçüde çözmüştü. Michel Chossudovsky şöyle demektedir: Amerika sefere hazır. Pentagon 10 seneden beri 3. Dünya Savaşı senaryosu üzerinde çalışırken, şimdi Rusya’ya karşı bir askeri harekat operasyonel seviyede hazırlandı. Keza hem Senato hem Temsilciler Meclisi, Rusya’ya karşı bir savaş başlatmanın meşruluğunu sağlayacak yasal düzenlemeyi yaptılar. Söz konusu olan “Soğuk Savaş” değil. Soğuk Savaş döneminin güvencelerinden hiçbirisi geçerli değil. Doğu-Batı arasındaki diplomaside yoğun savaş propagandasından dolayı bir kopma yaşanıyor. Diğer yandan Birleşmiş Milletler, Batılı askeri ittifak tarafından işlenen yaygın savaş suçlarına gözlerini kapatıyor. 4 Aralık’ta Amerikan Temsilciler Meclisi’nin önemli bir kanuni düzenlemeyi (H.Res. 758) kabul etmesi ile (Senato’nun da onayını beklemektedir) Amerikan Başkanına ve başkomutana Kongre’nin onayı olmadan Rusya ile askeri çatışmaları başlatma yetkisi vermektedir. Küresel güvenlik tehlikededir. Yüz milyonlarca insanın yaşamlarını etkileyecek bu tarihi oylama medya tarafından izlenmemiştir. Tam bir medya karartması hakimdir. Dünya tehlikeli bir yol ayrımındadır. Moskova, ABD-NATO tehdidine cevap vermiştir. Sınırları tehdit edilmektedir. 3 Aralık’ta Rusya Savunma Bakanlığı bir savaş durumunda yönetimi devralacak yeni bir askeri-politik yapının kuruluşunu açıklamıştır.”
Burada verilen kaynak uluslararası ilişkilerde alternatif ve muhalif olarak tanınan Kanada merkezli www.globalresearch.ca adlı sitede 5 Aralık’ta, yani Hollande’nin Rusya’ya seyahatinden bir gün önce yayınlanan “America is on a ‘Hot War Footing’: House Legislation Paves the Way for War with Russia?” adlı yazısıdır. Prof. Michel Chossudovsky, Ottowa Üniversitesi’nde ekonomi profesörü ve sitenin kurucularından birisidir. Akademik geçmişi ve siyasal deneyimleri bu kişiyi ciddiye alınması gereken bir kaynak haline getirmektedir.  
Ancak Prof. Chossudovsky ne kadar yetkin olur ise olsun yorumladığı Karar 758 gerçekten Rusya’yı sert bir şekilde eleştirmekle birlikte Amerikan Başkanı’na Rusya’ya Kongre’nin onayı olmadan savaş açma yetkisi vermemektedir. Esasen bu Amerikan Anayasasına da aykırı olacağı için verilmesi mümkün değildir.
Kongre’den sert eleştiri
“Kongre üyesi Ron Paul, H.R. 758 ile ilgili derin endişelerini ifade etmiş, kararın “ihtiyatsız” ve Rusya’ya savaş ilan eden bir karar olduğunu iddia etmiştir. Paul, Kongre’nin neoconların dahi yüzünü kızartacak bir savaş propagandası yaptığını söyleyerek alay etmiş ve Kongre’yi Rusya ile tamamen imha ile bitecek 3. Dünya Savaşı’nı tahrik etmek ile suçlamıştır. Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiğinin herhangi bir kanıtının ortaya koyulamadığı iddia edilmiştir. Aksine Amerikan Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin tapelerinin Ukrayna’daki Amerikan büyükelçisinin hükümeti devirmek için girişimde bulunduğu ve Amerikan Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland’ın Ukrayna’da rejim değişikliği için 5 milyon Dolar harcandığını söyleyerek övündüğü Inquisitr tarafından aktarılmıştır. Paul, “Karar, 3. Dünya Savaşı’nın yolunu açmaktan başka bir şey değildir “ diye devam etmiştir. (Kaynak:World War 3: U.S. Congress ’Declares War’On Vladimir Putin And Russia Over Ukraine, Claims Ron Paul - Inquisitr)”  
Amerikan Kongre Üyesi Ron Paul, Karar 758’i sert bir dille eleştirmiştir. Ancak onun eleştirisinde de Amerikan Anayasasının ihlal edilerek Başkan Obama’ya Rusya’ya Kongre’den yetki almadan savaş ilan etme yetkisi verdiğine dair bir eleştiri yok. Ve haberin en son paragrafı gerçekten çok kötü bir komplo teorisi ile bitmektedir:
“Daha da kötüsü, ” Rusya yanlısı bir gazete, MH17 sayılı uçuşu yapan uçağın, Vladimir Putin’e suikast yapmak amacı ile vurulduğunu ve bunun Ukrayna krizini sona erdirmek için bazı eski Amerikalı yetkililer tarafından önerildiğini iddia etmiştir. Aynı zamanda Putin, Batı dünyasının ekonomik ambargo ile Rusya’yı imha etmeyi amaçladığını ileri sürmektedir.”
Makale burada sona eriyor. İlk bakışta nefes kesecek kadar heyecan verici bir haberin, kısa bir kaynak kontrolü yaptıktan sonra aslında ne kadar çürük olduğu meydana çıkıyor. Bu haberi bu şekilde ayrıntılı ele almamızın nedeni, internette her gün bu tür bir çok komplo teorisinin dolaşması ve insanların genellikle okuyup inanarak geçmesidir. Oysa, okuyup inanmak yerine yapılması gereken, sorgulamak olmalıdır.   

 

Yazarın Diğer Yazıları