Amerika'da geliştirildi: Korona virüsü anında tespit edecek

Amerika'da geliştirildi: Korona virüsü anında tespit edecek
ABD’deki George Washington Üniversitesi’nden bilim insanları, hastalarda Kovid-19’u ya da antikor izlerini anında tespit edilmesini sağlayan bir mini aygıt geliştirdi.

MedicalXpress sitesinin yayınladığı habere göre George Washington Üniversitesi’nde görevli bilim insanları, hastalarda yeni korona virüsün neden olduğu Kovid-19’u ya da antikor izlerini anlık olarak tespit edilmesini sağlayan bir mini aygıt geliştirdi.

Habere göre araştırmacıların geliştirdiği aygıt, son derece ince iletkenlerden oluşuyor ve üzeri altın tabaka ile kaplı. Aygıt gaz halindeki maddelere tepki verebiliyor ve yaydığı ışığın rengini değiştirebiliyor. Aynı zamanda yapay zeka, detektörün tepkisini analiz ediyor ve hastanın kanında tam olarak hangi maddenin olduğunu belirliyor.

Uygulamada ise işlemin sağlanması için detektörün yüzeyine korona virüse duyarlı bir reaktif sürülüyor. Virüsün parçacıkları detektöre geldiğinde, aygıttan yayılan ışığın rengi değişiyor. Bu süreç telefonun kamerası ile takip edilebiliyor.

Araştırmacılar, imza attıkları buluşun gelecekte Kovid-19’lu hastaların verilerinin yer aldığı ve uzmanların bulut depolama yoluyla doldurabilecekleri kapsamlı veri tabanlarının oluşturulmasına imkan sağlayacağından emin.