Amerika'da kritik seçim günü...

Amerika'da kritik seçim günü...
ABD, bugün 45'inci Başkanını belirlemek üzere seçime gidiyor. Maine eyaleti ile Kanada sınırında yer alan New Hampshire'a bağlı Dixville Notch sakinleri kararını verdi. Sadece 8 kişinin seçmen olduğu köyün tercihi Demokrat Hillary Clinton oldu.

İki aday da son kozlarını “savaş meydanı” olarak anılan kritik eyaletlerde (Kuzey Karolina, Pensilvanya ve Michigan) oynuyor. Clinton, seçmenlerden “umutlu, kapsayıcı ve kocaman yürekli Amerika”ya destek vermelerini istedi. Trump ise destekçilerine “bozuk düzeni yıkmak için büyük şanslarının olduğunu” hatırlattı.

Pensilvanya’ya bağlı Philadephia’da Clinton’a adeta yıldızlar geçidi destek verdi. Bruce Springsteen, Jon Bon Jovi gibi isimler, Clinton’la birlikte sahnedeydi. Eşi ABD eski Başkanı Bill Clinton ile Başkan Obama da Clinton’a sahnede destek verdi.

Obama ise seçmenlere “korkuyu reddedin, umudu seçin” çağrısında bulundu.

Anket ve bahislerde, Demokrat aday Hillary Clinton, Cumhuriyetçi rakibi Donald Trump’ın önünde görünüyor. Fakat anketlerin her zaman doğru sonucu göstermeyeceği aşikâr.

Örneğin; İngiltere’nin Avrupa Birliği’ndeki geleceğinin oylandığı ‘Brexit’te anketler sandıktan ‘kalma’ yönünde bir irade çıkacağını öngörüyordu. Fakat sonuç tam tersi oldu…

ABD’de oy kullanma yaşında yaklaşık 250 milyon seçmen bulunuyor. Erken oy kullanma sistemi sayesinde şimdiden yaklaşık 50 milyon seçmen tercihini yaptı.

Ancak ABD’deki seçimlerde katılım oranı, Avrupa’daki seçimlere göre çok düşük kalıyor. 2012 seçimlerinde oy kullanma yaşında olan ABD’lilerin yalnızca yüzde 53.6’sı oy kullandı. Yani yaklaşık 129 milyon seçmen tercihini bildirdi.

Avrupa’da bu rakam oldukça yüksek çıkıyor. Örneğin Türkiye’de 1 Kasım seçimlerine katılım oranı yüzde 85 olarak kaydedildi. Belçika’da ise 2014 seçimlerine katılım yaklaşık yüzde 90’dı.

ANKETLERİN TAHMİNİ

ABC/Washington Post: Clinton 48, Trump 43
NBC/Wall St. Journal: Clinton 44, Trump 40
Morning Consult: Clinton 45, Trump 42
FiveThirtyEight: Clinton 48, Trump 46
Fox News: Clinton 45, Trump 43
USA Today: Clinton 45, Trump 43
Rasmussen: Clinton 44, Trump 44
McClatchy/Marist: Clinton 46, Trump 44
Ipsos/Reuters: Clinton 44, Trump 40
Lucid/The Times-Picayune: Clinton 44, Trump 39
YouGov/Economist: Clinton 46, Trump 43
New York Times/CBS News: Clinton 47, Trump 44
Pew: Clinton 46, Trump 40
CNN: Clinton 49, Trump 44