Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack, gazetecilerin İran’la ilgili sorusunu cevaplarken, küstah bir ifadeyle Erdoğan’ı ciddiye almadıklarını ifade etti.
Arabuluculuğu bırak baskı yap!
ABD ile İran arasında arabuluculuğa soyunan Başbakan Erdoğan’a Washington’dan küstahça
bir cevap geldi
Başbakan Erdoğan’ın Amerika ile İran arasındaki nükleer soruna “arabulucuk yapmaya hazırız” açıklamasına Washington’dan ret cevabı geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack’a günlük basın toplantısında Başbakan Erdoğan’ın sözlerine ilişkin Amerika’nın görüşü soruldu. McCormack, “İranlılarla zaten potansiyel bir süreç bulunuyor, eğer bunu kabul etmeyi seçerlerse. O da, BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya’dan oluşan süreç. İran’ın nükleer silah elde etmemesinden çıkarı olan bütün komşularına, nüfuzlarını kullanarak İran’ı, bu mevcut öneriyi değerlendirmesi için cesaretlendirmesini tavsiye ederim” diyerek Erdoğan’a “arabuluculuğu bırak baskı yap” mesajını verdi.
Dalga geçti
Türkiye ile İran’ın imzaladığı gaz anlaşmasının hatırlatılması üzerine Dışişleri Bakanı Sözcüsü McCormack, İran’ın davranışlarında aynı modelin izlendiğini söyledi ve “bu anlaşmaları imzalamak hoşlarına gidiyor, ancak hiç bir bir yere gitmiyor. Bildiğiniz gibi haberlere iyi başlık oluyor, ama pratikte bir etkileri yok” dedi. Başbakan Erdoğan, G-20 zirvesi için gittiği Washington’da New York Times gazetesine bir mülakat vererek, Obama yönetimiyle İran arasında arabulucu olmak istediğini söylemişti.