Amerika'ya inanmayın teröristleri kaçırmayın

Amerika, müttefiki terör örgütleri PKK/PYD/YPG'yi Türkiye'den korumak için yeni hamleler yapmaya başladı. Türkiye'nin Amerika'nın vaatlerine kanmadan, PKK uzantısı PYD/YPG örgütüne mensup teröristleri kaçırmaması önemlidir.

Kızılcahamam kampında Türk ordusunun Fırat'ın doğusuna "güvenli bölge" oluşturmak için askeri harekât yapacağını, "belki yarın belki yarından da yakın" diye açıklayan Erdoğan, Amerika Başkanı Trump tarafından Kasım ayında Amerika'ya davet edildi.

Birleşmiş Milletler toplantısı günlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'a randevu vermeyen Trump, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin son hazırlıkları ile kararlılığını görünce böyle bir görüşme yapmak istedi.

Bu davet ne anlam taşıyor?

Öncelikle Türk ordusunun Suriye'ye yapacağı askeri harekâtı geciktirme amacı taşıyor.

Bu amacını şöyle açıklığa kavuşturayım.

Amerika silahlandırdığı, desteklediği ve omurgasını terör örgütü PKK uzantısı PYD/YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) adlı örgütün teröristlerini 30 kilometre sınırının dışına kaçırmak istiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Akşamki görüşmemizden sonra bölgede Sayın Başkan'ın ifade ettiği gibi bu çekilme olayı başlamış vaziyette" diye son gelişmeyi açıkladı.

Erdoğan, şunları söyledi:

"Buradaki karşılıklı muhataplar çalışmalarını yürütecekler. Sayın Başkan Trump bu konuyla ilgili talimatını vermiş ve çekilmeyi emretmişti.

Gecikmeye rağmen gerek ABD'li heyet gerekse bizim heyetimiz bu görüşmeleri gerçekleştirdi. Bir gece ansızın gelebiliriz demiştik çünkü terör örgütlerinin ülkemize yönelik tehditlerini kabullenmemiz asla mümkün değil."

Söz konusu olan Türkiye'nin talebi 480 kilometre uzunluğunda ve 30 kilometre derinliğindeki güvenli bölgeden Amerikan askerlerinin çekilmesidir.

Amerikan askeri çekiliyorsa müttefik oldukları teröristler Türk ordusunun kendilerini imha etmesini mi bekleyecekler?

30 bin TIR dolusu silahı Amerika'dan alan PKK/YPG örgütünün teröristleri de Türkiye'nin güvenli bölge ilan ettiği 30 kilometrenin dışına kaçacaklardır.

Bu kaçışı engellemek için Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en hızlı ve en güvenli şekilde önlemlerini alarak bölgeye girmesi ve terör unsurlarını temizlemesi gerekir.

Peki, Amerikan askerleri çekilirken, Amerika, Fırat'ın doğusunda Türk savaş uçaklarının uçuşuna izin verecek mi?

Uzmanlar, Amerikalıların Fırat'ın doğusundaki birlikleri için hava savunma sistemleri, kurduğunu açıkladılar.

Bu anlamda Fırat'ın doğusunda radar sistemleri bulunan Amerika askerini çekecek ama Türk savaş uçaklarının uçuşuna onay verecek mi?

Trump'ın açıklamasından sonra Beyaz Saray tarafından yapılan, "ABD'nin Türkiye tarafından Suriye'nin kuzeyi için planlanan harekâtta yer almayacağı ve buna destek vermeyeceği" açıklaması akılları karıştırdı.

"Destek" vermemekten kasıt, uçaklarımızın ve helikopterlerimizin uçuşuna izin vermemek mi?

Hava desteği olmadan Türk ordusu sadece karadan bir harekât yapar mı?

Beyaz Saray açıklamasındaki diğer önemli nokta şudur:

Suriye'de tutuklanan DEAŞ'lı teröristleri geri almaları için Amerika'nın, Fransa, Almanya ve diğer AB ülkelerine baskı yaptığı ancak bu ülkelerin teröristleri almak istemediği açıklanarak, "ABD'nin bu kişileri yıllarca elinde tutmayacağı" vurgulandı.

Amerikan yönetimi, Türkiye için çok büyük bir sorumluluğu şu açıklama ile ortaya koydu:

"Türkiye bundan böyle, ABD'nin son iki yıldır, bölgede yakaladığı DEAŞ savaşçılarından sorumlu olacak."

Şimdi bu noktada en önemli konu Amerikan askerleri sadece Fırat'ın doğusundan mı yoksa aylar önce Başkan Trump'ın açıkladığı gibi Suriye'den mi tamamen çekilecekler?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Trump, gelecek ay Washington'da buluşacağına göre diğer bir soru da şöyle ortaya çıkıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri, Amerikan askerlerinin güvenli bölgeyi terk ettikleri bilgisini aldıktan sonra mı Fırat'ın doğusuna girecek?

Erdoğan'ın, Amerika'ya gidip Başkan Trump ile görüşmesinden sonra mı Türk ordusu Fırat'ın doğusuna girecek?

Ya da Erdoğan'ın, "yarından da yakın" sözleri doğrultusuna en kısa sürede ordumuz askeri harekâta başlayacak mı?

Diğer önemli bir soru da şu:

Amerikan askerleri ile ya da kendi başlarına 30 kilometre dışına çıkan PYD/YPG teröristleri askerimize saldırırlarsa Türk askeri nereye kadar onlarla mücadele edecek?

Değerli okurlarım,

Elbette kahraman Türk ordusunun terörle mücadelede sonuna kadar yanındayız.

Tek bir askerimizin tek bir damla kanı dahi akmaması için kahramanlarımızın duacısıyız.

Allah Mehmetçiklerimizi korusun.

 

Yazarın Diğer Yazıları