Amerika'yı Kurtarma Partisi

AKP iktidarı, Türkiye’nin dış politikasından çok, Ortadoğu ve Afganistan’da batağa saplanan ABD’nin bu bölgedeki ilişkilerini düzenlemekle meşgul! Yeni Amerikan yönetimi, ilişkilerini sağlıklı bir zemine oturtmak için bir çalışıyorsa, Türkiye’nin dış politikasını yönetenler iki çalışıyor! AKP iktidarı neredeyse Amerika’yı Kurtarma Partisi halini almış.
Yurtiçinden, seçim sürecinden bakınca bu durum pek anlaşılmıyor, ama dış basına şöyle bir göz atınca, bu tespiti yapıyorsunuz!

* * *

Dünya basını, Tahran’daki Ekonomik İşbirliği Teşkilatı toplantısının Türkiye tarafından İran ve Amerika Birleşik Devletleri arasında diplomatik temasların başlamasına yardımcı olmak için değerlendirildiğini yazıyor.
The Media Line haber ajansının bülteninde Türkiye hakkında “ABD-İran diplomasisi için elçi!” başlığı kullanılıyor.
Avusturya’nın Der Standard gazetesi ise  “Türkiye’nin Batı’ya sırt çevirmesi ABD için bir felaket anlamına gelebilir” diyor.
İspanya’nın El Pais gazetesi, “Türkiye’nin yeni görevi” başlığı altında “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, bölgede arabulucu olarak Mısır’ın yerine geçme arzusu ve İsrail’in Gazze’deki tutumuna karşı olan öfkeli çıkışı, birçok kişiye göre, -Osmanlı dönemindeki gibi- Türkiye’nin, bölgede barış ve güvenlik garantörü olarak rolünü yeniden elde etme girişimi şeklinde görülebilir” derken Yunanistan’ın To Vima gazetesi, “Ankara, ABD’nin planlarına anahtar” başlıklı bir yorum yayımladı. Stathis Efstathiadis imzalı yazıda, “Amerikalı askeri ve siyasi yetkililerin değerlendirmelerine göre, Türkiye bölgenin önemli bir istikrar faktörü ve bir dereceye kadar Beyaz Saray’ın geniş Ortadoğu ve Orta Asya bölgelerine ilişkin planlarında ‘anahtar’ülke konumunda. ABD Savunma Bakanlığı’nın stratejik açıdan Irak ve Afganistan’a güç ve mühimmat taşımak için Türk havaalanlarına, Doğu Akdeniz’deki limanlarına, sadece ‘bayrak göstermek için’ de olsa Karadeniz’deki limanlarına, Irak ve Afganistan’daki Amerikan güçlerine her tür malzemeyi ucuza taşımak için karayollarına ihtiyacı var” deniliyor. 
Bu arada Los Angeles Times gazetesi, Türkiye için  “80 yıl boyunca orduya yakın laik milliyetçilerin egemenliğinde kaldıktan sonra ılımlı İslamcıların yönetimine geçen Ankara”  ifadesini kullanıyor.
Demek ki dışarıdan bakınca böyle
görünüyor!

* * *


Azerbaycan’ın Yeni Müsavat gazetesinde Zabil Mügabiloğlu’nun “Ankara-Erivan dostluğu planı kimin?” başlıklı yorumunda, “Türk Dışişleri Bakanlığı’nın Kafkasya, Orta Asya ve Rusya Masasına başkanlık etmiş Ümit Yardım, söz konusu planda yer almamak için kendi isteğiyle görevinden ayrıldı ve hâlihazırda Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği’nde çalışıyor” iddiası yer alıyor.
Mügabiloğlu, “Azerbaycan’ın yalnız kaldığını açık bir şekilde itiraf etmeli. Tek müttefikimizi de bizden uzaklaştırdılar” diyor.
Mısır’ın El Ehram gazetesi ise  “Obama, İslam dünyası ile uzlaşma planına Türkiye’den başlayacak. Neden?” başlıklı yorumunda  “Amerika, Türkiye’yi seçerek aslında kendi çıkarlarına hizmet etmiş oldu. Bu çıkarların en önde gelenleri, Amerika, NATO üyesi sıfatıyla Türkiye’den Afganistan’a birlik göndermesini isteyecektir ve Türkiye bunu reddetmeyecektir. Ayrıca Amerika, 142.000 askerini Irak’tan çekerken Türk topraklarına ihtiyaç duyacaktır, Türkiye yine aynı şekilde bu isteğe karşı gelmeyecektir, çünkü bu durum Türkiye’nin, Arap topraklarından işgalci güçlerin çekilmesine yardımcı olduğu için, Batı’da başarısız olduktan sonra Doğu’ya yönelim çabalarına hizmet edecektir” deniliyor.
Sonuç olarak AKP, Amerika’yı kurtarırken kendisini de kurtarmak istiyor!

Yazarın Diğer Yazıları