Amirallere dava... Bindik bir alâmete!

Amirallere dava... Bindik bir alâmete!

Montrö Boğazlar Sözleşmesi''ni hatırlatan amirallere dava açıldı. Maksat ne? "Her şeyi Reisimiz bilir. Amiral de o, komutan da o. Size ne oluyor?" dediler. Organize şikâyetler peş peşe... Savcılık mecburen dava açıyor. Biri açmasa bir diğeri nasıl olsa açacak. Hâkimler karar versin! İstinaf falan derken AYM''ye gidecek. AYM''den dönmese, AİHM''den dönecek. Herkes yükü üzerinden atmak istiyor

İddianameye bakın: "Devletin güvenliğine veya anayasal düzene karşı suç işlemek için anlaşma."

Suç işlememişler ama suç işleyelim diye bir anlaşmaya varmışlar!

Fikir doğar gün ışır! Amiraller en iyi bildikleri meselede kaygılarını dile getirdiler. 104 amiral! Bu amirallerin çoğu Cemaat zulmü gördü. İktidar, zulmedilsin diye, şimdi fellik fellik kaçan savcının altına zırhlı araç bile verdi.

Adalet er geç yerini buluyor ama, hapis yatan hapis yattığıyla, ölen öldüğüyle kalıyor.

Çok merak ediyorum... Anayasa hazırlığı içindeler. Acaba 26. maddeyi nasıl düzenleyecekler?

Nedir o madde? TBMM sitesinden aynen alıyorum:

"26. Madde / VIII. Düşünceyi Açıklama ve Yayma Hürriyeti / Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmî makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar."

Amirallere dava açtırdıklarına göre 26. maddeyi değiştirecekleri kesin. Nasıl madde çıkacak karşımıza?

Ara başlık: "Düşünceyi Açıklama ve Yayma İzne Tâbidir".

Madde: "Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet, devletin bekası, milletin selâmeti için Saray''ın iznine tâbidir."

Yeni rejimde devlet "tek adam", millet ise "tek adam"a oy veren partinin mensubudur. Kendileri yoksa Türkiye de yok!

Hiçbir iktidar döneminde, bir parti başkanına karşı "çemkiriyor" ifadesi kullanılmamıştır. Bu söz en tepedekinin ağzından çıktı. Gerçekten dedi mi diye kaynaklara bir bir baktım. Akıl almıyor ama demiş. "Fikir hürriyeti"ni kullanmış oluyor! Yargıtay, "çemkirme"yi hakaret saymıyor.

Amiraller ne dediler de bu kadar öfkelendiler? Montrö Boğazlar Sözleşmesi''ni hatırlattılar. Bu antlaşmayı değiştirmeye kalkmanın hesabının yapılıp yapılmadığını sordular. Hepsi bu. Soranlar emekli de olsa "asker" olunca Saray''ın öfkesini üzerlerine çektiler. "Amiraller fırtınası neye işaret?" başlıklı yazımdan:

"Saray, amirallerin bildirisini fırsata çevirmek istiyor. Artık kimsenin kendilerini ima edecek bir bildiri yayınlamaması, hatta konuşmaması ve hatta yazmaması için baskı mekanizmalarını hareket geçiriyor. / Ak Parti iktidarından nemalananlar, bulundukları mevkiden dolayı kendilerini borçlu hissedenler, makamlarını kaybetme endişesi taşıyanlar amiralleri hedefe koydular. Haberlere göre; 910 dernek, 408 vakıf, 27 üniversite, 114 oda, 550 sendika, 46 federasyon bildiri yayınlayan emekli amiraller hakkında suç duyurusunda bulunmuş. Arkası gelecektir. 27 üniversite çok az." (Yeniçağ, 7 Nisan 2021)

Yargılanacaklardan "Mavi Vatan" kavramının isim babası Cem Gürdeniz iddianameye tepki göstererek: "Biz suç işlemedik. Bu açıklamayı borç bildik. Söylediklerimizde hukuksuz, kanunsuz bir şey yok. Basit bir basın açıklamasını böylesine bir suça yükseltmek mantıken izah edilebilecek bir durum değil. Kasıtlı bir değerlendirme var." diyor ve ekliyor; "Tanrı Türk milletinin yardımcısı olsun."

Bindik bir alâmete...

Yazarın Diğer Yazıları