Anadolu Ajansı'ndan Kürdistan haberi!

Anadolu Ajansı'ndan Kürdistan haberi!
Anadolu Ajansı bugün abonelerine geçtiği haberde Irak'ın kuzeyini Kürdistan ilan ederken, peşmergeyi Kürt yönetimi olarak tanımlayıp, topraklarını daha da genişletme hakkı olduğunu ileri sürdü.

Çözüm sürecinde güvenlik güçlerini suçlu gibi gösteren, terörle mücadele yöntemlerini eleştiren AA'nın abonelerine geçtiği haber tepki çekti. "Irak Kürt Bölgesel Yönetimi topraklarını genişletti" başlığıyla geçilen haberde Irak'ın kuzeyindeki bölgenin "Kürdistan" olarak tanımlandığı görüldü.

Barzani'nin başında bulunduğu Peşmergeleri devletmiş gibi gösteren metinde, "Kürt Bölgesel Yönetimi, haritadaki alanını büyüttü. Daha önce 4 iliyle küçük bir Balkan ülkesi büyüklüğünde olan IKBY, fiili olarak genişlettiği topraklarla birçok Ortadoğu, Avrupa ve Afrika ülkesini geride bıraktı" ifadelerine yer verildi.

KÜRDİSTAN'DA ELE GEÇİRİLMESİ GEREKEN YERLER VAR!

Haberde uzman görüşü olarak bir Halil İsmail isimli bir profesörün değerlendirmelerine yer veren AA, abonelerine şu skandal ifadeleri servis etti: "Kürdistan bölgesinin yüzölçümü 78 bin kilometrekaredir. Bu toprakların 71 bin kilometrekaresi ele geçirildi. Geriye sadece DAEŞ ve Irak hükümetinin elindeki 7 bin kilometrekare kaldı”

İŞTE O SKANDAL HABERİN TAM METNİ

Salih Bilici ve Muhammet Kurşun'un imzasını taşıyan haber AA'nın resmi internet sayfasında da manşete çekilerek, gün boyu servis edildi. İşte o haberin tam metni:

"Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY), terör örgütü DAEŞ saldırılarından sonra kontrolü altındaki toprakları 30 bin kilometrekare daha genişletti. Erbil yönetiminin böylelikle hak iddia ettiği 78 bin kilometre karelik sahanın 71 bin kilometrekaresini kontrolü altına aldığı belirtiliyor.

Kürt Bölgesel Yönetimi, haritadaki alanını büyüttü. Daha önce 4 iliyle küçük bir Balkan ülkesi büyüklüğünde olan IKBY, fiili olarak genişlettiği topraklarla birçok Ortadoğu, Avrupa ve Afrika ülkesini geride bıraktı.

Ancak Irak hükümetinin bu durumu kabullenmeyeceği, DAEŞ bölgeden tasfiye edildikten sonra Bağdat ile Erbil’i bekleyen en önemli sorunun "tartışmalı bölgelerin" paylaşımı olacağı ifade ediliyor.

Erbil, Süleymaniye, Halepçe ve Duhok illerinden oluşan 41 bin kilometrekare yüzölçümüne sahip olan bölgesel yönetim, DAEŞ saldırıları sonrası topraklarını genişletme fırsatı buldu. Kürt yönetimi, terör örgütü DAEŞ ile devam eden savaşla birlikte petrol zengini Kerkük ile Kerkük’e bağlı bölgeler, Musul’un Mahmur, Sincar, Telafer, Tilkef ilçeleri ve Güver, Sinun, Zummar, Rabia nahiyelerini, güneyde Selahaddin’e bağlı Tuzhurmatu ilçesini, Diyala’ya bağlı Hanekin, Celavle ve Sadiye’yi de kontrolü altına aldı.

 IKBY Başkanı Mesut Barzani ve Celal Talabani'nin talebi üzerine 2006'da Kürdistan bölgesinin haritasını hazırlayan coğrafyacı Prof. Dr. Halil İsmail, "Kürdistan bölgesinin yüzölçümü 78 bin kilometrekaredir. Bu toprakların 71 bin kilometrekaresi ele geçirildi. Geriye sadece DAEŞ ve Irak hükümetinin elindeki 7 bin kilometrekare kaldı” dedi."

yenicaggazetesi.com.tr