Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Andımız kime batar

Dünyanın en büyük ülkelerinde okullarında andımız türü ritüeller vardır. Millet olabilmenin koşullarından biridir. Lafa gelince "Tek Millet" deyip bir türlü o milletin adını telaffuz edemeyenler elbette "Ne mutlu Türk'üm diyene" ile biten andımızdan rahatsız olurlar. Zira kendilerini Türk Milletinin aidiyetinden görmeyerek "ümmete" sığınmayı tercih etmişlerdir.

AKP hükümetinin yanlış kararını kaldıran Danıştay'a önce Adalet Bakanı karşı çıktı.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Danıştay'ın andımız kararına ilişkin "Anayasamıza göre Danıştay, yerindelik denetimi yapamaz, idarenin yerine geçerek karar veremez" diyor.

"Yargı kararları ihtilaf çıkarmaz, ihtilafları giderir. Bunun yolu Anayasaya sadakatten, her organın kendi meşru sınırları içinde kalmasından geçer.

Anayasamıza göre Danıştay, yerindelik denetimi yapamaz, idarenin yerine geçerek karar veremez. Bir yürütme tasarrufunun bilimsel temelini sorgulamak da yargının anayasal konumunu, kabiliyetini aşar.

Adeta idarenin yerine geçerek işlem tesis eden Danıştay 8. Dairesi'nin öğrenci andına ilişkin kararı, maalesef bu ölçüleri karşılamaktan uzak kalmıştır." sözlerini sarf eden Bakana bir önerimiz olacak. Kolayı var kaldırın Danıştay'ı olsun bitsin. Nasıl olsa Sayıştay'ı fiili olarak kaldırdınız. Danıştay'ı yok sayıp muradınıza erin.

Adalet Bakanı karşı çıkınca bazı çevrelerin umut bağladığı Millî Eğitim Bakanlığı da boş durur mu?.

Millî Eğitim Bakanlığınca, Danıştay'ın öğrenci andına ilişkin kararının henüz kesinleşmediği, hukuki sürecin devam ettiği bildirilmiş.

MEB, Danıştay'ın verdiği 'Andımız' kararına ilişkin yaptığı açıklamada; "İlköğretim kurumlarından 'Öğrenci Andı' okutulmasına ilişkin yönetmelik maddesi 8 Ekim 2013 tarihli Millî Eğitim Bakanlığı ilköğretim kurumları yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmeliğin birinci maddesinde yürürlükten kaldırılmıştır. Danıştay 8'inci Dairesi 24.04.2018 tarihinde söz konusu yönetmelik hükmünün iptaline, ilk derece mahkemesi olarak temyiz yolu açık olmak üzere karar vermiştir. Söz konusu karar henüz kesinleşmemiştir, hukuki süreç devam etmektedir." diyor. Bireh.. Bireh.. AKP hükümetinin tekmili birden telaşa kapılmış. Eski Adalet Bakanı yeni TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Bekir Bozdağ, "Öğrenci andı kararı ile Danıştay 8. Dairesi; hukuka uygunluk denetiminin sınırlarını aşmış, kendisini yürütmenin yerine koymuş, yürütmenin takdir hakkını yok saymış dahası yürütmenin takdir yetkisini bizzat kullanmıştır. Kısaca; anayasa ve yasayı alenen çiğnemiştir" diyerek Danıştay'ı yok hükmünde saymış.

Bozdağ'ın açıklamalarına yine Twitter'dan cevap veren İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, "Bozdağ, sen FETÖ iş birlikçiliğinin hesabını ver önce. Sen okuma bu andı. Ne Türk'sün ne doğru. Çalışkanlığın ise FETÖ için" dedi.

Andımız fena halde birilerine batmaya devam ediyor.

Yazarın Diğer Yazıları