Android cihazlarda veri güvenliği nasıl sağlanır?

Android cihazlarda veri güvenliği nasıl sağlanır?
Yayınlanan her sürümde veri güvenliği için yeni opsiyonlar eklense de Android cihazların güvenliği büyük ölçüde kullanıcı faaliyetleri belirliyor.

Kullandığınız akıllı telefonlardaki ve tabletlerdeki güvenlik açıkları kişisel verilerinizin çalınmasına, cihazınızın kullanılmaz hâle gelmesine, hatta cihazdaki uygulama üzerinden erişim sağladığınız banka hesabınızın dâhi riske girmesine sebep olabilmektedir. Bu yüzden, android cihazınızı kullanırken çeşitli güvenlik önlemlerine dikkat etmenizde fayda var.

YALNIZCA GOOGLE PLAY STORE UYGULAMALARINI İNDİRİN

Android temelli uygulamalar üzerinden yapılan kimlik ve hesap hırsızlığının oldukça yaygın olduğunu söylemek gerek.Uygulamalara yerleştirilen virüsler, cihazdaki şifrelerin çalınmasına, kimlik bilgilerinin ve kişisel dosyaların başkalarının eline geçmesine sebep olabiliyor. Bu yüzden, bir uygulama indirirken güvenilir olduğundan emin olmanız gerekmekte. Google Play dışında bir platformda uygulama indirdiğinizde cihazınızı ciddi anlamda riske atmış olabilirsiniz. Bu yüzden, yalnızca Google Play Store uygulamalarını indirmeye ve indirdiğiniz uygulamaların puan ve yorumlarını incelemeye özen göstermelisiniz.
Cihazınızda başka yerden indirilmiş bir uygulama varsa, Ayarlar – Güvenlik – Bilinmeyen kaynaklar işaretini kaldırıp uygulamaları denetle kutusunu işaretleyerek tespit edebilir ve kaldırabilirsiniz.

HER ZAMAN VPN KULLANIN

Bağlandığınız ağın güvenli olduğunu düşünüyor olsanız da, IP adresinizin görünür olması cihazınız için ciddi bir risk teşkil etmektedir. Nitekim IP adresinizi tespit eden bir siber suçlu, cihaz bilgilerinden bulunduğunuz lokasyona hatta kişisel bilgilerinize kadar birçok konuda veri edinebilir. Böyle bir durumla karşılaşmamak, cihazınızı ve verilerinizi riske atmamak için VPNyazılımlarını kullanmanız gerekir. VPN, bağlantınızı kriptolayarak IP adresinizi gizler ve bu adrese bağlı bilgilerin tespit edilmesini tamamen önler. Ancak gerçek anlamda güvenlik sağlamak için, trafik analizi yapan VPN uygulamalarından uzak durmanızda fayda var.

UYGULAMA ERİŞİMİNE DİKKAT EDİN

Cihazınıza kurduğunuz uygulama, güvenilir bir firma tarafından geliştirilmiş olsa bile uygulama izinlerine dikkat etmenizde fayda var. Nitekim mikrofon, SMS, sosyal medya hesapları gibi araçlara erişim isteyen uygulamalar kimlik hırsızlığı amacıyla veri sağlayabiliyor. Örnek vermek gerekirse, basit bir oyun veya görsel düzenleme uygulaması SMS, mikrofon gibi araçlara erişim istiyorsa burada şüphelenmeniz gereken bir durum olduğundan emin olabilirsiniz.

Uygulama kurulumu esnasında gereken izinleri düzenleyebilir, hâlihazırda kurmuş olduğunuz uygulamalar için ise Google Ayarları üzerinden erişimleri kaldırabilirsiniz.

Wi-Fi BAĞLANTILARINDA DİKKATLİ DAVRANIN

Açık Wi-Fi ağları, siber suçluların en çok kullandıkları araçlar arasındadır. Bu ağlar üzerinden cihazlara sızmak ve veri hırsızlığı yapmak mümkündür. Böyle bir riskle karşılaşmamak için, herkese açık ve şifresiz olarak erişim sağlanan ağlara bağlanmamanız gerekir. Havaalanı, kafeterya gibi kamuya açık yerlerde şifreli ağları tercih etmeniz faydalı olacaktır. Açık alanlarda ise belediyelerin ve güvenilir kurumların yayınladığı ağlara bağlanabilirsiniz. Eğer daha önce risk teşkil eden bir ağa bağlanmışsanız, Ayarlar menüsündeki “Wi-Fi” ya da “Kablosuz İnternet” kısmından ağları kaldırabilirsiniz.

GÜÇLÜ ŞİFRELER KULLANIN

Cihazınızın güvende olması için, yalnızca sizin erişebilmeniz gerekir. Cihazınıza üçüncü kişilerin erişimini engellemek için güçlü şifreler kullanmanız gerekir. Bunun için PIN kodu veya grafik yerine, rakam, sayı ve sembol kombinasyonlarından oluşan uzun şifreler kullanmanızda fayda var. Keylogger yazılımlarıyla tahmin edilemeyecek, karışık değerlere sahip şifreler belirleyerek cihazınızı güvenli kılabilirsiniz.

GOOGLE SERVİS AYARLARINI YAPILANDIRIN

Android cihazınızın ve cihazda kullandığınız şifrelerin üçüncü kişilerin eline geçmesine karşı önlem almak için Google ayarlarını yapmanız gerekir. Google, gelişmiş kimlik doğrulama seçeneklerine sahiptir ve cihazınız ya da şifreleriniz başka kişilerin eline geçse bile, Google hesabınız üzerinden bu erişimi kontrol edebilir ve engelleyebilirsiniz.