Angaralı Yavaş fakirlikle savaş

Yıl 1990 Türkiye'de tek radyo, tek televizyon olarak TRT var; ne yayınlarsa onu seyrediyor, dinliyorsunuz.

30 yaşında genç bir iş adamı yurt dışından Türkiye'ye dönerken bir derginin arka sayfasında "uydu televizyon ve radyo yayıncılığı" reklamını görüyor.

Eutelsat reklamındaki haritaya baktığında kapsama alanında Türkiye'nin olduğunu görüyor ve "Ben de Türkiye'nin ilk özel televizyonunu Almanya'da kurarım" diyor.

Yayın merkezi Almanya çünkü TRT'nin Anayasadan ve yasalardan kaynaklı tek yayıncı tekeli var.

İşte o 1990 yılında Türkiye'nin ilk özel televizyonunu Cem Uzan ile kurduk.

TRT, yasakları olan bir devlet yayıncısı ve iktidarın borazanı olarak habercilik yapıyordu.

Merhum Turgut Özal Cumhurbaşkanı, Yıldırım Akbulut Başbakan ve ANAP tek başına iktidarda idi...

Her partiye haberlerde yer vermeye, hatta partilerin basına kapalı toplantılarının da perde arkalarını yayınlamaya başladık.

Çanak anten ve uydu cihazı satanlar siparişlere yetişemiyorlardı.

Büyük bir heyecan, gazetecilik aşkı ile özgür habercilik yapıyorduk ki yeni yeni televizyonlar da yurt dışından yayına başladılar.

Size iki anımı anlatayım.

Star TV'de "Parliament Sinema Kulübü Sunar" kuşağında son vizyon Amerikan filmleri yer alırdı ki Cumhurbaşkanı Turgut Özal bir resepsiyonda beni yanına çağırarak, "Bakan Mehmet Keçeciler aradı dün gece televizyondaki bir filmde sevişme sahnesi varmış. Star'ı şikayet etti" dedi.

Ben; yandık baskı mı geliyor derken merhum Özal gülmeye başladı ve bakana, "Mehmet değiştirip başka televizyon kanalını seyretseydin" dediğini anlattı, beraber epey güldük...

ANAP'ta Başbakan Yıldırım Akbulut'a karşı muhalefet hareketi var, biz de tarafsız bir şekilde hem Akbulut hem de Mesut Yılmaz tarafının haberlerini veriyoruz. ANAP MKYK toplantısındaki tartışmayı haber yapınca Özal telefon ile arayarak, "Yıldırım Bey aradı basına kapalı toplantıdaki kavgayı yayınlamışsınız. Basına kapalı toplantıyı neden haber yaptınız?" dedi.

Ben de şöyle yanıt verdim:

Efendim siz, "özel televizyonlar özgür ve özerk gazetecilik yapacaklar" demiştiniz, işte biz de tam bunu yapıyoruz. Yalan ise düzeltiriz, doğru ise halk gerçekleri öğrenmesin mi?

Özal, "Tamam tamam haklısın, Amerika'da da Avrupa'da da gazetecilik böyle yapılır. Haklısın, yalan yanlış olmasın aman dikkat edin" dedi.

TÜRKİYEM TV

Bu anılarımı şunun için anlattım;

Türkiyem TV yayın hayatına başladı. 16 Ocak'taki açılış resepsiyonuna katıldım.

Kapıdan girerken aklıma 1990 yılı, TRT tekeli ve bu tekeli yıkan Star televizyonu geldi.

Çünkü bugün ülkemizde TRT ve özel televizyonların yüzde 95'i iktidardaki AKP'nin yandaşı, borazanı şeklinde yayıncılık yapıyor.

Halk TV, FOX TV, Tele1, TV5 ve Ulusal Kanal dışında özgür ve özerk televizyon kalmadı.

Türkiyem TV'nin yayın hayatına, "herkese, her görüşe, her partiye televizyonumuzun yayınları açık" sloganı ile başlaması biz özgür gazeteciler için ve gerçekleri öğrenmek isteyen vatandaşlar için vazgeçilmez bir yayıncı olacaktır.

Yönetim kurulu Başkanı Hakan Ünser ve Yavuz Selim Demirağ kardeşlerim başta emeği geçen tüm çalışanlara iyi yayınlar diliyorum. Hoş geldin Türkiyem TV.

Mansur Yavaş ile barıştık

Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş ile Türkiyem TV'de karşılaştık, el sıkıştık ve "Barıştık mı?" diye sordum, "Küs değildim ki, kırgındım, tabii barışığız" dedi.

Yavaş'a; En önemli sloganın, en önemli vaadin, en önemli icraatın ne olacak? diye sordum.

"Yoksulluk, fakirlik ve işsizlik ile mücadele önceliğim ama dert küpü olan Ankara'nın her sorunu, hemşerilerimin her isteği, şeffaf belediyecilik ilkesi, halka hangi partiye oy verirse versin her mahalleye maksimum hizmet sunma gayreti ile kapısı 24 saat açık bir başkanlık vaat ediyorum."

"Ankaragücü de var önceliğim arasında elbette ve büyük destek vereceğim bu köklü Ankara kulübünün yönetimine de asla müdahale etmeyeceğim" diyen Mansur Bey iddialı konuştu:

"Tek talebim olacak Türkiye'de şampiyonluk, Avrupa'da da başarılı sonuçlar alarak Ankara'yı hak ettiği şekilde temsil etmesi, alt yapıya önem vererek, Ankara'yı futbolcu yetiştirme başkenti haline getirmesidir. Ayrıca Gençlerbirliği, başta tüm Ankara kulüplerini de her branşta destekleyeceğiz."

Bahçelievler doğumlu Angaralı gazeteci olarak, "Haydi bakalım kolay gelsin" diyelim Mansur Yavaş'a...

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de Türkiyem TV açılışında Mansur Yavaş'ı görünce yanına gelerek, "Mansur Bey, tanıtım konuşmanız gayet iyiydi. Tekrar hayırlı olsun, başarılar" dedi.

Yazarın Diğer Yazıları