Ankara’da hastaneler kapandı vatandaş canından bezdi

Ankara’da hastaneler kapandı vatandaş canından bezdi
Ankara’da Bilkent Şehir Hastanesi’nin açılması nedeni ile kapanan hastaneler nedeni ile merkezde yer alan hastanelerde ciddi yoğunluk meydana geldi. Vatandaşlar hastanelerdeki kötü koşullar ve yoğunluğa sert tepki gösterdi.

Ankara Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki yoğunluk nedeniyle hastaların şikâyetleri her geçen gün artıyor. Hasta ve hasta yakınları, hastanenin fiziki koşullarının kötü olduğunu, koridorların dar olduğunu, bekleme alanlarında sıkıntılar yaşadıklarını, özellikle retina bölümüne gelen 60 yaş üzeri hastaların doktora ulaşmakta zorluklar yaşadıklarını, muayene için randevu almalarına karşın saatlerce kuyrukta beklediklerini söyleyerek Sağlık Bakanlığı’nı acil göreve davet ettiler. Tabip odası yetkilileri ise Ankara’da bulunan çok sayıda kamuya ait hastanenin kapatılarak Bilkent Şehir Hastanesi’ne taşındığını, bu nedenle merkezde bulunan hastanelerde yoğunlukların yaşandığını söylediler.

Cumhuriyet'in haberine göre Ulucanlar Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin sorunları uzun süredir mevcut. Hastanenin fiziki ortamının yetersizliği, sıra bekleyenlerin hastane merdivenlerinde oturmak zorunda kalması, havasızlığı sorunlardan bazıları... Yoğunluk bazen öyle bir hal alıyor ki poliklinik ve acil bölümlerindeki kalabalık, bekleme alanlarında koltukların olmaması sorun yumağını daha da arttırıyor.

KAPASİTE YETERSİZ

Hastaneye giden hastalar ve hasta yakınları, sorunların bir türlü çözülemediğini söylediler. Retina bölümüne, ileri seviye göz hastalıkları, şekere bağlı körlük ve sarı nokta gibi neredeyse görme engelli sayılabilecek hastaların muayene olmaya geldiğini anlatan hasta yakını İ.D., 60 yaş üzeri hastaların doktora ulaşmakta zorlandıklarını söyledi. Hastaların genellikle yaşlılardan oluştuğunu ve bu nedenle her gelen hastanın refakatçi ile geldiğini, bunun da yoğunluğu katladığını belirten İ.D. şöyle devam etti: “Hastaneye geldiğimde muayene sırasında 228 hasta olduğunu gördüm. Her hasta yanında refakatçi olarak bir kişi getirse sayı 500’lere kadar çıkıyor. Hastanenin bu kadar kişi için kapasitesi yok. Retina bölümünde 4 doktor hasta muayenesine bakıyor. Bir doktora 57 hasta düşüyor. Bu yüzden de muayene işlemleri çok uzun sürüyor. Tüm günümüz hastanede geçiyor. Doktorlara da üzülüyoruz bu şartlarda işleri çok zor.”

HAVASIZLIK BAYILTIYOR

Hastalardan S.G. ise hastanenin bu bölümünde yıllardır izdiham olduğunu vurgulayarak “İçeri giriyorsun çıkamıyorsun. Hastalar o kadar çok ki doktorlar bile odalarına ulaşamıyor. Havasızlıktan bayılanlar bile oluyor. Etlik de hastane yapılacak oraya taşınacak dediler o da yok. Buraya sağlam gelen hasta çıkıyor” dedi.

HASTANELER KAPATILDI YOĞUNLUKLAR ARTTI

Ankara’da son dönemde Atatürk Eğitim ve Araştırma, Yüksek İhtisas ve Numune Hastaneleri kapatılarak Bilkent Şehir Hastanesi’ne taşındı. Bu taşınmaların şehrin merkezinde bulunan hastanelerin de iş yükünü artırdığı söylenenler arasında. Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ali Karakoç, her yurttaşın sağlıklı ortamlarda hizmet almasının önemli olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Ankara’daki birçok hastanenin Bilkent Şehir Hastanesi’ne taşınmasından dolayı merkezdeki hastanelerde yoğunluk yaşanmaya başladı. Bu yüzden de hastaların ve hasta yakınlarının da sağlıklı koşullarda hizmet alması zorlaştı. Son yıllarda en rahat yapılan şey inşaat yapmak. Merkezdeki hastanelerde izdiham yaşanırken devasa şehir hastanelerinde ölü boşluklar mevcut.”
Karakoç, sağlık hakkına ulaşamayan yurttaşların Tabipler Odasına ulaştıkları takdirde koşulları iyileştirmek için çalışmalar yürüteceklerini dile getirdi.