Ankara'da neler oluyor?

31 Mart'ta yapılacak yerel seçimler için geri sayım sürerken, birçok ilde heyecansız bir hava var. Ekonomideki problemler dar gelirliden zengine, memurdan özel sektör çalışanına kadar herkesi vuruyor. Bu tabloda medyayı ve parayı elinde tutan hükümete yakın adaylar ne deseler, nasıl bir propaganda yapsalar tam olarak karşılık bulmuyor.

Özellikle son dönemde sokak röportajlarının sosyal medyadaki yankılarını dikkatle incelemenizi öneririm. "Biber 15-20 lira olmuş, artık yeter bir daha bunlara oy vermeyeceğim" diyerek iktidara eleştiride bulunan muhafazakâr seçmenin videoları yüz binlerce kez izleniyor.

Cumhur İttifakı'nın iki partisi AK Parti ve MHP'de ise tamamen farklı bir gündem var. HDP, terör ve "zillet ittifakı" söylemleri üzerine oturtulmuş bir propaganda süreci yönetiliyor. Önceki seçim dönemlerinde kısmen de olsa karşılık bulan bu durum, şu anki ekonomi şartlarında karşılık bulamıyor.

Aslında "heyecansızlık" olarak adlandırdığımız kısım da tam burada ortaya çıkıyor. Propaganda karşılık bulamadığı için, yıllardır alıştığımız kutuplaştırıcı ortam, artık oluşmamaya başladı. Seçmen çok daha olgun tepkiler veriyor.

Türkiye'nin genelinde görülen bu sakin hava Ankara'da ise oldukça farklı yankılanıyor. İş birliğinin adayı olan Mansur Yavaş, neredeyse siyasi mesaj vermeden kampanyasını yürütüyor. Yavaş bu yöntemi önceki seçimlerde de kullanmış ve epey destek almıştı. Ankara yerelinde belediyecilik açısından projelerini anlatıyor. Kutuplaştırıcı dil kullanmıyor, gösteriş ve üstten bakış zaten fıtratında yok.

Ankara'da AKP'nin kalesi olarak görülen Akyurt ve Kızılcıhamam'da, Yavaş'ın seçim bürosu açılışları oldukça dikkat çekiciydi. Rutin bir açılış olarak planlanan etkinlikler bir anda binlerce vatandaşın katıldığı mitinglere dönüştü. Önceki yerel seçimlerde muhalefet açısından böyle bir tablo görmemiştik.

Hükümete yakın anket firmaları da huzursuz

Hükümete yakınlığıyla bilinen anket firması sahiplerinin, "Ankara'da işler kötüye gidiyor. Mansur Yavaş puan farkını 7-8'e çıkardı" açıklamalarını dikkatle takip etmenizi öneriyorum. Bu firmalardan bu kadar açık ve net açıklamalar duymamız imkânsızdı.

İktidar kanadında, anket firmalarıyla başlayan konuşmalar kulisleri de etkilemiş durumda. AK Parti'nin ana gündemi Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Özhaseki'nin başkentte karşılık bulamaması. Özhaseki'nin, Yavaş karşısında istenilen etkiyi oluşturamadığı düşünülüyor. Bu yüzden adayın "sağlık sorunlarının" gerekçe gösterilerek geri çekilmesi fikri öne çıktı. Ancak bu hamle seçimi baştan kaybetmek olarak yorumlanabileceği için yeni formüller devreye girmiş durumda.

Yeniçağ yazarı Servet Avcı'nın da önce yazdığı gibi Ankara'daki seçim sonuçlarını "milliyetçi seçmen" belirleyecek. Mansur Yavaş şu anda bu seçmen kitlesinin çok büyük kesimini yakalamış durumda. Özhaseki bu etkiyi bir türlü sağlayamadı, çünkü belagat çok güçlü değil, siyasi geçmişi bu noktada yetersiz kalıyor. Adaylığını açıkladığı ilk günlerde "Geçmişte ülkücüydüm, bu davadan hiç kopmadım" şeklindeki söylemleri de bu kaygıyı açıkça ortaya koyuyor.

Bu kapsamda Ankara'da Süleyman Soylu ve Numan Kurtulmuş'un bizzat sahaya indikleri görülüyor. Özhaseki'yi adaylıktan çekmek yerine, Soylu ve Kurtulmuş üzerinden puan artırılması fikri ağır basıyor.

Özhaseki'nin milliyetçi seçmen noktasındaki yetersizliği özellikle Süleyman Soylu üzerinden giderilmeye çalışılıyor. Çok değil bir ay önce, "Suriyeliler Türk vatandaşlığına alınmalı, Suriyeliler gitsin diye fitne çıkartanlar var" açıklamaları yapan Soylu'nun bu söylemlerini neden bıçak gibi kestiğini hiç düşündünüz mü?

Dahası Soylu, HDP'ye yönelik son derece sert açıklamalar yapıyor, "Terörist cenazesine katılacaklarmış. Hadi denesinler bakalım" şeklinde konuşuyor. Oysa AK Parti'de birlikte görev yaptıkları Galip Ensarioğlu PYD'li teröristin cenazesine katıldığında "anayasal bir suç mu işledim" diye eleştirilere tepki göstermişti. O günlerde Soylu da çözüm sürecini ateşli bir şekilde savunuyordu.

İlerleyen günlerde Soylu'nun HDP karşıtı ve milliyetçi söylemlerinin daha da artacağını izleyeceğiz. Ankara'daki seçim çalışmalarında bu dili daha yoğun bir şekilde kullanacaklar.

Ankara'da AK Parti'nin hesaplarında her geçen gün yeni formüller üzerinde duruluyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Ankara'da yoğun bir mesai bekliyor.

 

Yazarın Diğer Yazıları