Ankara'da üçlü zirve başlıyor

Ankara'da üçlü zirve başlıyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile üçlü Suriye zirvesi için bir araya geliyor.

Ankara'da Çankaya Köşkü'nde bir araya gelecek Erdoğan, Putin ve Ruhani'nin gündeminde, şubatta gerçekleştirdikleri üçlü görüşmede olduğu gibi yine İdlib yer alacak. Zira İdlib, Suriye'de militanların elinde kalmış olan son bölge. Burasının kontrolünü elinde tutan Heyet Tahrir el Şam, her üç ülke tarafından da terör örgütü kabul ediliyor. O nedenle İdlib için alınan ateşkes kararları bu militanlar için geçerli değil, ancak bölgede yaşayan çok sayıda sivil İdlib'deki durumu karmaşıklaştırıyor.

Bunun yanında, Suriye'nin kuzeydoğusundaki durum da liderlerin gündeminde olacak. Türkiye Fırat'ın doğusunda yer alan bu alanda güvenli bölge oluşturmak için Batılı ülkelere çağrı yapıyor. Rusya ise başından beri herhangi bir güvenli bölge oluşturulması halinde burasının kontrolünün Ankara'nın istediği gibi Türk güçlerde değil, Suriye ordusunda olması gerektiğini söylüyor.

Ankara'daki üçlü zirvenin bir diğer gündem maddesiyse, Suriye'nin yeni anayasasını hazırlayacak komitenin oluşturulmasına ve çalışmalarına başlamasına yönelik yapılmış olan hazırlıklar. Komitede yer alacak hükümet temsilcileri ile muhalifleri içeren liste onaylandı. Ancak komitenin bağımsız kanadında yer alacak birkaç isim konusunda hala mutabık kalınmış değil. Ankara'daki görüşmenin bu konuda da ilerleme sağlanmasına vesile olması bekleniyor.

Üçlü zirvenin hemen öncesinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ‘Suriye'de savaşın esasan sona erdiği’ açıklamasında bulunmuştu. Bu açıklama, Rusya'nın Suriye'deki mevcut duruma nasıl baktığını anlamak için önemli. Rusya'ya göre Suriye'de sadece hükümetin kontrolünde olmayan İdlib’de ve Fırat Nehri'nin doğusunda sona erdirilmesi gereken bir gerilim söz konusu.