Ankara'nın S-400 sınavı: ABD mi, Rusya mı?

Ankara'nın S-400 sınavı: ABD mi, Rusya mı?
ABD ve Rusya ile ilişkileri iyi tutmak isteyen Ankara, S-400 polemiğinin ortasında kaldı. Rusya'dan alınan S-400'ler tartışmalara neden olurken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın patriot alma sözü verdiği ABD ise S-400'lerin kullanılmasını istemiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 13 Kasım’da ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya geldiği görüşmede çözülemeyen noktalardan biri de S-400'ler oldu.

ABD tarafı, Rus füze savunma sistemini Türkiye’nin kullanacak olmasından o kadar rahatsızlardı ki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dönüş yolunda uçakta kendisini takip eden gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD’li senatörlerin kendisine “S-400’leri traktörle ezin” dediğini aktardı.

Erdoğan’ın Washington dönüşü esansında uçakta yaptığı açıklama henüz çok taze. Erdoğan, "Patriotlar’ı almaya hazır olduğumuzu Sayın Trump'a söyledim. Patriotlar’ı alırken S400'ü tamamen kaldırma teklifini biz egemenlik haklarımız üzerinde bir tasarruf olarak görüyoruz ve kesinlikle doğru bulmuyoruz” diye konuştu.

RUSYA TAKİPTE

Rusya Askeri-Teknik İşbirliği Servisi Başkanı Dmitriy Şugayev de konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Şugayev, S-400 hava savunma sisteminin 2020 yılının baharına kadar kullanıma hazır hale getirilerek Türk Ordusu’nun hizmetine sunulacağını ifade etti.

Şugayev, Rusya’da S-400 kullanım eğitimi alan Türk uzmanların da eğitimlerini bu yıl sonuna kadar tamamlayacaklarını söyledi.

İYİDEN İYİYE BİR SORUNA DÖNÜŞTÜ

Amerika'nın Sesi'nde yer alan habere göre, 21. Yüzyıl Enstitüsü Başkanı ve Yeniçağ gazetesi yazarı Cahit Armağan Dilek, Türkiye’nin bir zamanlar dış politikada koz olarak gördüğü S-400 alımının iyiden iyiye bir soruna dönüştüğü görüşünde.

Dilek, “Türkiye’yle ABD arasında kurulan komisyon çalıştıktan sonra S-400 ve F-35’lerin uyumsuz olduğu şeklinde bir rapor çıkabilir. Ama bu biraz zaman alacak. Zaten Türk şirketleri 2020 Mart ayına kadar parça üretecekti. Ortak mekanizmanın takvimi de Mart ayını işaret ediyor. Türkiye aktivasyondan vazgeçecek. S-400’leri aktive etmeyecek Türkiye ne yapabilir? Bence başka bir ülkeye satabilir ki bence bu Sırbistan olabilir. Türkiye’yle Sırbistan’ın çok iyi ilişkileri var. Ekim ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sırbistan’ı ziyaret etti. Birkaç gün önce S-400’lerin kullanıldığı bir tatbikat sonrası Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, ‘Böyle bir silaha sahip olursanız kimse size saldıramaz ama paramız yok o nedenle S-400 alamayız’ dedi. Türkiye ile Sırbistan arası iyiyken bir biçimde satılabilir’’ diye konuştu.

"TÜRKİYE S-400’LERİ AKTİVE ETMEZSE…"

21. Yüzyıl Enstitüsü Başkanı da tıpkı Cumhuriyet yazarı Güller gibi Rusya’nın Türkiye’nin silahı almasını sorun etmeyeceğini düşünüyor. Ancak Dilek’in argümanları farklı.

Dilek, “Rusya zaten yapacağını yaptı. Türkiye’yle Batı İttifakı arasında bir güven bunalımı yaşanıyor. S-400’leri sattı, parasını aldı. Yetmedi, Moskova’daki fuara çağırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, uçakları çok beğendiğini açıkladı. Kendi silahlarının çok güçlü olduğu, Türkiye aktive etmese bile bunu ABD baskısıyla yapmaya mecbur kalacağı algısını oluşturdu. Kağıt üzerinde Türkiye o silahları aldı. Türkiye artık S-400’leri kurmasa da Rusya bundan gücenmez. İstediği etkiyi çoktan yarattı” görüşünü dile getirdi.

İlgili Haberler