Anketler ne diyor?

14 Mart Perşembe gününe kadar, 31 Mart seçimleri için öncekilerden farklı olarak daha az anket yapılmış. Her seçimde yapılan tüm anketler Vikipedi'de yorum yapılmadan yayınlanıyor.

İller arasında bir ilde tek bir anket yapılmış. 9 ilde ise 2 ve daha fazlası anket yapılmış. En fazla anket ise Ankara için, 9 anket yapılmış.

Ben bu anketlerin ortalamasını aldım. Eğer bir ilde aynı anket şirketi birden çok anket yapmışsa, önce bu şirkete ait anketlerin ortalamasını aldım. Sonra tüm anketlerin ortalamasını aldım. Siyasi partiler ve diğerlerinin toplamının 100'den farkını, kararsızlar diye aldım.

Ankara'da 8 farklı firma 9 anket sonucu yayınlamış. Bu sonuçlara göre CHP'nin adayı 6.2 puan önde görünüyor. Kararsızların bu tabloyu tersine çevirmesi olası görünmüyor.

İstanbul için beş anket yapılmış. Anketlerde AKP, CHP'den 1.7 puan öndedir. Kararsızlar ise yüzde 4.1'dir. Bu şartlarda İstanbul sonuçlarını bundan sonrası ve kararsızların tutumu farklı etkileyebilir.

İzmir için 4 anket yapılmış. CHP'nin 21 puan farkı var. Bu farkın kapanması olası değildir.

Bursa'da 2 anket yapılmış. CHP, AKP'ye göre çok az, 0.2 puan öndedir. Kararsızların oranı yüzde 12.8 ile yüksektir. Seçim ortadadır. Sonucu kararsızlar tayin edecektir.

Antalya'da 4 anket yapılmış... CHP, 6.1 puan ilerdedir. Kararsızların oyu bu sonucu değiştirmeye yetmiyor. Anket sonuçlarına göre Antalya'yı CHP adayı alıyor.

Eskişehir'de de üç anket yapılmış. 8.3 puan CHP adayı ileride görünüyor. Kararsızlar oranı ise düşük, yüzde 3.3 oranındadır. Kararsızlar oyu sonucu değiştirmiyor. CHP adayı ilerdedir.

Adana'da CHP 2.1 puan öndedir. Kararsızlar yok gibidir. Bundan sonrası için sürpriz bir değişme olmazsa, Adana'yı CHP adayı alıyor.

Hatay'da da iki anket yapılmış. CHP 14 puan ilerdedir. Kararsızlar yok denecek kadar azdır. Anketlere göre Hatay'ı CHP almış görünüyor.

Tek bir anket yapıldığı için, tabloya almadığımız, Balıkesir'de AKP adayı 30.9, İYİ Parti adayı 29.7 ve diğerleri ise yüzde 3.1 oy alıyor. Kararsızlar oranı ise yüksek, 36.3'tür.

esfo-003-001.jpg

Yazarın Diğer Yazıları