Bugünkü Yazarlar Tüm Yazarlar
Yavuz Selim DEMİRAĞ

Yavuz Selim DEMİRAĞ

Anketlerin derin analizi...

Anketlerin derin analizi...

Kamuoyu araştırma şirketlerinin künyesinin en sonunda minik puntolarla "Artı-Eksi 2 puan değişkenlik olabilir" notu vardır. Artı-eksi 2 eder 4... Bu işi namusu ile yapanları tenzih ediyorum. Sayıları pıtırak gibi artan kuruluşların raporları arasında 4-5 puanlık fark "Köpürtülme operasyonu" içindir. Bir başka deyim ile siyasi rakiplerini zayıf göstermek için oy miktarları irili-ufaklı partilere dağıtılır.

*Kurucuları ile beraber İl-İlçe örgütlerinin çoğu istifa etmiş Muharrem İnce''nin Memleket Partisini 1 ile 1.5 arasında göstermek deki maksat CHP''yi zayıflatmaktır. *Merhum Necmettin Erbakan''ın oğlu Fatih Erbakan''ın Yeniden Refah Partisini yüzde 2 civarında olduğunu iddia etmek Milli Görüşün merkezi Saadet Partisi''ne operasyon anlamı taşımaktadır.

*Ali Babacan liderliğindeki DEVA Partisi yüzde 3 civarında ve bu oyun büyük bölümünü AKP''den aldığı gerçektir.

*Ahmet Davutoğlu''nun Gelecek Partisi beklenen çıkışı yapamadığı için henüz ümit olma konumuna gelemedi. Seçim tarihinin ilan edilmesi ile beraber Davutoğlu, AKP iktidarında dönen dolapları belgeleri ile ortaya koyduğunda rüzgar alabilir.

Seçim barajının yüzde 7''ye indirilmesi ile "Psikolojik baraj yüzde 3.5" olmuştur. Davutoğlu ve Babacan ekibinin birinci hedefi barajı aşmak ve sonraki seçime hazırlanmak. Ancak işleri zor. Babacan genç ekibi ile daha avantajlı.

İYİ Parti''nin istikrarlı yükselişi devam ediyor. Genç kuşak olarak bilinen 18-40 yaş arasındaki seçmende İYİ Parti beklenen performansı sağlayamıyor. Akşener''in her hafta sonu gençlerle buluşması bu eksikliği giderebilecek mi göreceğiz...

CHP ve İYİ Parti arasında %3''lük geçiş var. Ancak İYİ ve CHP arasındaki 2''nci tercih büyük oranda iki parti arasında dağılıyor.

Bu arada MHP''nin seçmen vizyonuna dikkat çekmek istiyorum. Barajı %7 ye indirten MHP''nin ikinci partisi yüzde 34 oranında. AKP demek ki MHP''den İYİ Partiye geçişin sonuna gelinmiş. 7''ye düşmüş MHP''den artık İYİ''ye yönelim olmayacak. MHP gerekirse baraj riskini değerlendirip küçük şehirlerde avantaj sağlamak için AKP listelerinden seçime girmeyi tercih edebilir. Bu kararın "Üç hilal efsanesinin sona ermesi" anlamına geleceğini iddia edenlere D. Bahçeli ekibi 1991 ittifak seçimini örnek verecektir. Lakin o günkü koşullar ile bugünün gerçekleri çok farklıdır. Bu karar bazı küçük illerde Cumhura avantaj sağlayabilir. Ancak büyük şehirlerde İYİ Parti faktöründen dolayı Millet İttifakı''na artı yazacaktır.

Araştırmalarının satır aralarında Zafer Partisinin beklenildiği gibi İYİ Parti''den değil yüzde 1 ile 1.5 arasında MHP''den oy kaptığı ortaya çıkıyor...

Fakat; MHP''nin baraj sorununu yüzde 1 ile 2 arası "Devlet takviyesi" ile kapatabileceğine dair geniş kanaat var. Bu gerçek iktidarın desteği ile olabiliyordu. Ancak AKP; 0.5 bile ihtiyacı olduğuna göre MHP''ye bu desteği vermek yerine Devlet Bahçeli''yi AKP listesinden "Beka" adına seçime girmeye ikna edebilir.

Enflasyon son 24 yılın zirvesinde TUİK''e göre 78.62 ENAG''a göre 176...

AKP ve Erdoğan''ın 2000 öncesi yaptıkları "Simit hesabı"na dönelim. Ankara''da 4 TL, İstanbul''da 5 TL. Ekmek fiyatının çok üzerinde. Bıçak kemiğe dayandı. Söz konusu ekmek olunca her şey değişebilir. Enflasyon bu gidişle hızını sürdürecek. Tarım politikasızlığı yüzünden buğday fiyatları katlanıyor. Yıl sonuna kadar ekmek bazı illerde 7 ile 10 lira arasında artabilir. Yüzde 30''un altına çoktan düşen AKP belki de 20''nin altını görebilir. Bizden bugünlük bu kadar...

Yazarın Diğer Yazıları