Anketlerle 23 Haziran: İstanbul'da neler oluyor?

Anketlerle 23 Haziran: İstanbul'da neler oluyor?
İstanbul'da seçimlerin tekrarlanmasına sayılı günler kala anket şirketleri ellerindeki verileri açıklıyor. Anketlerde AKP'li seçmenin Binali Yıldırım için değil partisi ve Erdoğan için oy vereceği görülüyor. Peki anketlere göre İstanbul'da son durum ne?

İstanbul'da seçimlerin tekrarlanması kararının ardından siyasiler seçim çalışmalarına hız verirken anket şirketleri de ellerindeki verileri açıklamaya devam ediyor.

AKP'ye yakınlığıyla bilinen MAK Danışmanlık'ın yaptığı kamuoyu araştırması, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi adayı Ekrem İmamoğlu'nu AKP adayı Binali Yıldırım'ın yaklaşık iki puan önünde gösterdi.

Katılımcıların yüzde 47'si İmamoğlu'na, yüzde 45'i Yıldırım'a, yüzde 0,5'i Saadet Partisi adayı Necdet Gökçınar'a, yüzde 0,5'i de diğer adaylara oy vereceğini söyledi. Ankete katılanların yüzde 7'si ise kararsız olduğunu ya da herhangi bir görüşü bulunmadığını ifade etti.

Kararsızların matematiksel dağılımı sonrasıysa İmamoğlu'nun oylarının 50,3'e, Yıldırım'ın oylarının ise 48,2'e yükseldiği görüldü.

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) seçimi iptal etmesini doğru bulanların oranı yüzde 43 olurken katılımcıların yüzde 47'si doğru bulmadığını söyledi. Yüzde 10'luk kesim ise bu konuda kararsız olduğunu ifade etti.

Araştırmaya katılanların yüzde 13'ü, YSK'nın seçimi tekrarlama kararı sonrası 31 Mart'a göre politik tercihinin değişebileceğini belirtirken, yüzde 79'luk kesim tercihinin aynı kalacağını söyledi. MAK Danışmanlık, tercihinin değişebileceğini söyleyenlerin yüzde 65'inin Cumhur İttifakı seçmeni olduğunu belirtti.

"AKP'Lİ SEÇMEN YILDIRIM İÇİN OY VERMİYOR"

Ankete katılanlara, 31 Mart seçimlerinde oy verirken İBB Başkan adayları arasında yaptıkları tercihlerde hangi faktörün etkili olduğu da soruldu. Araştırmaya göre, İmamoğlu'na oy verenlerin yüzde 72'si adaydan dolayı, yani İmamoğlu'nun şahsına oy verdiğini söyledi. Yıldırım'a oy verenlerin yüzde 80'i ise adaydan ziyade parti ya da Cumhurbaşkanı için oy verdiğini ifade etti.