Beş şehrimiz alev alev yanıyor

Beş şehrimiz alev alev yanıyor
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli, yangınlar nedeniyle Antalya'da 18 köy ve mahallenin, Adana Kozan'da 6 köyün, Mersin'in Aydıncık ilçesinde 5 köyün boşaltıldığını açıkladı.

Mersin Silifke''deki yangın nedeniyle de Antalya kara yolu ulaşıma kapatıllırken Manavgat''taki yangında hayatını kaybedenlerin sayısı 3''e yükseldi. Kayseri''deki Aladağlar Milli Parkı''nda dün başlayan yangın ise Ulupınar Mahallesi''nde kısmen kontrol altına alındı.    

Antalya''nın Manavgat, Adana''nın Kozan, Mersin''in Aydıncık ve Bozyazı ilçeleri ile Osmaniye merkeze bağlı Dereobası ve Kadirli ilçelerinde orman yangınları etkisini sürdürüyor. Kayseri''nin Yahyalı ilçesindeki Aladağlar Milli Parkı''nda dün başlayan yangın, Ulupınar Mahallesi''nde kısmen kontrol altına alındı. Yangınların etkili olduğu beş bölgede de söndürme çalışmaları devam ediyor.

OSMANİYE 

Osmaniye''de dün çıkan ve kontrol altına alınan Dereobası mevkisindeki orman yangınıyla ilgili 5 şüpheli gözaltına alındı.Ekipler, söndürme çalışmalarına karadan devam ediyor.

Merkeze bağlı Sarpınağzı köyündeki ormanlık alandan dumanların yükseldiğini görenler, yetkililere bilgi verdi. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda arazöz, su tankı ve orman işçisi sevk edildi.

Yangın nedeniyle Sarpınağzı köyündeki bazı evler tedbir amaçlı boşaltıldı. Evlerinden çıkan köylüler yol kenarlarında yangına müdahaleyi izledi.
Günün ilk ışıklarıyla birlikte alevlere müdahale için iş makineleri yol açıyor.

Dün akşam saatlerinde 2 noktada başlayan yangına havadan ve karadan müdahale başlatılmıştı.

ADANA

Adana''nın Kozan ilçesinde çıkan orman yangınını kontrol altına alma çalışmaları havadan ve karadan müdahaleyle sürüyor.

Kızlarsekisi mevkisindeki ormanlık alanda dün saat 19.45 sıralarında çıkan yangına tekrar müdahale ediliyor.

Ekipler, havadan ve karadan müdahale ederek yangını kontrol altına almaya çalışıyor.

Öte yandan, Salmanlı Mahallesi''ndeki yangın bölgesinde mahsur kalan anne ile kızını bölgede bulunan İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ekipleri kurtardı.

Anne ve kızına bölgedeki sağlık ekiplerince ilk müdahaleleri yapıldı.

Dün Kozan ilçesinde orman yangını çıkmış, rüzgarın da etkisiyle büyüyen yangın nedeniyle 5 mahalle tedbiren boşaltılmış, bazı evler alevlerden etkilenmişti.

MERSİN

Mersin''in Aydıncık ve Bozyazı ilçelerinde çıkan orman yangınları havadan ve karadan müdahalelerle kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Aydıncık ile Gülnar ilçesi arasında yer alan Pembecik Mahallesi''ndeki kızılçam ormanında dün çıkan yangını söndürmek için bölgeye gönderilen ekipler, sabah saatlerine kadar alevlere karadan müdahale etti.

Şiddetli rüzgar nedeniyle yangına müdahalede güçlük çekilen bölgeye, çevre illerden de takviye ekipler yönlendirildi.

Söndürme helikopterleri de sabahın ilk ışıklarıyla bölgede çalışmaya başladı.

Ekiplerin müdahalesi sürerken alevler, Yenikaş Mahallesi''ndeki yerleşim yerlerini ve seraları tehdit etmeye başladı.

Bazı evlere sıçrayan yangın nedeniyle mahalle tedbiren boşaltılıyor. Bazı vatandaşlar da kendi imkanlarıyla su dolu kovalarla evlerindeki yangına müdahale ederek ekiplere yardımcı oluyor.

Mahalle sakinlerinden Halim Yavaş, AA muhabirine, sabah saat 05.00 sıralarında kuvvetli rüzgarın etkisiyle yangının mahallelerine yaklaştığını anlattı.

Yarım saat içerisinde mahalledeki tüm vatandaşları tahliye etmeye çalıştıklarını aktaran Yavaş, "Yaşadıklarımız tarif edilemez, korku var, can var, mülk var. Biz burada kıt kanaat geçinen insanız. Kendi çabalarımızda çiftçilik yapan insanlarız. Çok zor yani, anlatmak mümkün değil." dedi.

BOZYAZI''DA DA YANGINA MÜDAHALE SÜRÜYOR

Dün, Bozyazı ilçesinde, muz seralarının da bulunduğu Kötekler Mahallesi''nde çıkan orman yangınına da müdahale ediliyor.

Ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Mersin''in Aydıncık ve Bozyazı ilçelerinde dün orman yangını çıkmış, yangın nedeniyle bölgedeki bazı evler tedbiren boşaltılmıştı.

KAYSERİ: ALADAĞLAR MİLLİ PARKI''NDAKİ YANGINI SÖNDÜRME ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Kayseri''nin Yahyalı ilçesindeki Aladağlar Milli Parkı''nda dün başlayan yangın, Ulupınar Mahallesi''nde kısmen kontrol altına alındı.

Kapuzbaşı ile Ulupınar mahalleleri arasında bulunan ormanlık alandaki ziyaretçi tanıtım merkezinin girişinde çıkan yangını söndürme çalışmaları sürüyor.

Ulupınar bölgesindeki yangın kısmen kontrol altına alındı, Kapuzbaşı Mahallesi''ndeki yangını ise kontrol altına alma çalışmaları sürüyor.

Gece boyu soğutma işlemlerinin devam ettiği yangın bölgesinde şiddetli rüzgar çalışmaları zorlaştırıyor.

Sivas, Yozgat, Nevşehir ve Niğde''den getirilen arazözlerle de alevlere müdahale ediliyor.

Arazinin engebeli olduğu bölgede arazözlerin ilerlemesi için iş makineleri yol açmaya çalışıyor.

ANTALYA

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Manavgat''taki orman yangına ilişkin basına açıklamalarda bulundu. Bakan Pakdemirli Kepez''de 1 vatandaşın, Değirmenli Mahallesi Delioğlanlı mevkisinde ise 2 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi.


 
Bakan Pakdemirli, Twitter''dan yaptığı açıklamada, "Yangınlarla mücadelemiz devam ediyor. Maalesef Antalya Değirmenli Mahallesi Delioğlanlı mevkisinde ikamet eden Osman Gardaş ve Şehri Gardaş’ı kaybettik. Başımız sağ olsun. Ailelerine ve sevenlerine sabırlar diliyorum" dedi. 

''OYMAPINAR BARAJI''NDA DA 10 KİŞİNİN MAHSUR KALDI''

Bakan Pakdemirli, Akseki''de bir kişinin yangından etkilenerek hayatını kaybettiğini, Oymapınar Barajı''nda da 10 kişinin mahsur kaldığını aktarmıştı.

Manavgat Kaymakamı Mustafa Yiğit, "Oymapınar Barajı''nda mahsur kalan 10 vatandaşımız kurtarıldı" dedi.

Antalya''nın Manavgat ilçesinde Çarşamba günü 12.00 sıralarında dört ayrı noktada başlayan orman yangını rüzgarın da etkisiyle hızla büyürken, dört mahalleye yayıldığı, binaların boşaltıldığı, görevli ekiplerin yangına havadan ve karadan müdahale ettiği kaydedildi. Antalya''da şu ana kadar bölgede 18 köy ve mahalle tahliye edilmiş durumda.

ERDOĞAN''DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Manavgat''taki yangına ilişkin yaptığı açıklamada, "Olay tüm boyutlarıyla araştırılarak yangında zarar gören vatandaşlarımıza her türlü destek sağlanacaktır" dedi.

Gündüz saatlerinde yaptığı açıklamada can kaybı olmadığını belirten Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, "27 yıllık yöneticiyim, ben böyle bir yangın görmedim" dedi.

''KONAKLAMALAR İÇİN 700 ODA MEVCUT''

Gazetecilere konuşan Bakan Pakdemirli, rüzgarın yangının büyümesine olanak tanıdığını söyledi.

Pakdemirli, "Evleri boşaltılan vatandaşların hepsinin konaklanması ayarlandı. 700 civarında konaklamayla ilgili odamız mevcut. Ancak şu ana kadar bir başvuru yok. Buradan da bilgilendirme yapalım. Evlerini tahliye eden vatandaşlarımız, Manavgat''ta kriz masasına uğrarlarsa kendi konaklamalarıyla ayarlama yapılacak" diye konuştu.

BAKAN KOCA: 62 KİŞİ TEDAVİ ALTINA ALINDI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise Twitter''da yaptığı bir paylaşımda, "3''ü yanık, 2''si kırık, 57''siyse dumana maruz kalma sebebiyle toplam 62 kişi tedavi altına alındı" dedi.

Dört mahallenin boşaltıldığı bilgisini veren Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, "Önlemlerimizi almaya çalışıyoruz. Şu ana kadar can kaybı yok. Herkes elinden geleni yapmaya çalışıyor, inşallah en kısa zamanda söndürürüz. 4 noktada birden yangın çıkması düşündürücü. Acaba kundaklama var mı? Bunu araştıracaklardır, Sayın Valim bunu araştırtacaktır. Bunu kısa zamanda öğrenmiş oluruz" ifadelerini kullandı.

Bakan Pakdemirli, sırasıyla Yeniköy, Sarılar, Baraj ve Gebece bölgelerinde çıkan yangına 13 dakika içinde ilk müdahalenin yapıldığını, hava sıcaklığı ve 50 km hızla esen rüzgar nedeniyle hızlı yayıldığını belirtti.

Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen de Habertürk TV''ye yaptığı açıklamada yangının boyutunun "görülenden çok daha büyük" olduğunu ve rüzgarın etkisiyle kontrol altına alınamadığını söyledi.

Manavgat''taki yangının, bölgedeki özel bir hastanenin yakınına kadar gelmesi nedeniyle hastane tahliye edildi. Hastalar tedbir amaçlı olarak başka bir hastaneye nakledilirken, alevler orman işletme ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle, hastaneye ulaşmadan kontrol altına alındı.

Manavgat''ın Kalemler Mahallesi Azizler mevkiindeki yangında evlerinde olanlar, görevlilerce araçlara bindirilerek alandan uzaklaştırıldı. Yangında, bazı evlerin zarar gördüğü, hayvanların öldüğü belirtildi.

İlgili Haberler