Düğmeli ilkokul orijinalliğiyle dikkat çekiyor! Tam 150 yıllık 2 sınıfı var…

Düğmeli ilkokul orijinalliğiyle dikkat çekiyor! Tam 150 yıllık 2 sınıfı var…
Antalya’nın Akseki ilçesinde düğme tekniğiyle inşa edilen 150 yıllık 2 sınıflı ilkokul, orijinalliği ile dikkat çekiyor. Korumaya alınan okula 'Zaman tüneli' adı verildi.

Korumaya alındı Zaman Tüneli adı verildi. Tam 150 yıllık 2 sınıfı var

Akseki''nin Belenalan Mahallesi''ndeki tarihi 150 yıl öncesine dayanan düğme tekniğiyle inşa edilen ilkokul, ziyaretçileri zaman yolculuğuna çıkarıyor. İçerisinde ahşap sıraları, öğretmen odası, iş eğitimi odası ve 2 sınıfıyla orijinalliğini koruyan okulda 1, 2 ve 3''üncü sınıf öğrencileri bir sınıfta, 4 ve 5''inci sınıf öğrencileri de diğer sınıfta eğitim almış.

Antalya Valisi Ersin Yazıcı tarafından korumaya alınan okulda, yöre halkının çoğunluğunun eğitim aldığı belirtildi. Zaman zaman okuldaki sınıfını ziyaret eden Ahmet Arıcı (58), öğrencilik günlerine geri dönüyor. Sıralarda geçen bir anısını da anlatan Arıcı, "Ben o tarihlerde 2''nci sınıftaydım. Tek öğretmen 1''den 5''e kadar tüm öğrencilere eğitim verirdi. 5''inci sınıflara ''Pi'' sayısını sordu. Onlar bilemedi, ben parmak kaldırıp anlattım. O dönem 5''inci sınıflara çok kızmıştı bilmedikleri için" dedi.

Antalya Valiliği Kültür Varlıkları Birim Müdürü Cemil Karabayram, okulun tarihi bir yapıya sahip olduğunu ve bu türden yapıların koruma altına alındığını söyledi. Bazı yerlerinde iyileştirme çalışmaları yapılacağını anlatan Karabayram, “Okulun adını ''Zaman tüneli'' koyduk. Adeta bir zaman yolculuğuna çıkarıyor insanı. Antalya Valimiz Ersin Yazıcı, bu türden yapıların korunması için büyük hassasiyet gösteriyor. Düğme tekniğiyle inşa edilen bu yapı bugüne kadar ayakta kalabildi. İçerisi tamamen orijinalliğini koruyor" diye konuştu.

Okulu ziyaret edip bol bol fotoğraf çeken Alman turist grubu, düğme tekniğine ve geçen yıllara rağmen yapının orijinalliğini korumasına yönelik rehberlerine sorular sordu.

(Kaynak: DHA)

İlgili Haberler