Antalya'da çiçek açtıktan sonra ölen ağaç

Antalya'da çiçek açtıktan sonra ölen ağaç
Antalya’nın Demre ilçesinde bulunan ve halk arasında ‘yüzyıl ağacı’ olarak adlandırılan Agave ağacı çiçek açtı.


D-100 Karayolu’nun kıyısında bulunan bu ağacın ömründe sadece bir kez çiçek açtığı biliniyor. Çiçeklerinin güzelliğiyle yoldan geçenlerin ilgi odağı olan Agave ağacı yavaş yavaş solmaya başladı.

UNESCO Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Agave ağacına halk arasında ‘sabır ağacı’ da deniliyor. 60-100 yıllık ömründe sadece bir kez çiçek açan ağaç yoldan geçenlerin ilgisini çekiyor. D-400 karayolundan geçenler araçlarından inip ağacın ve çiçeklerinin fotoğraflarını çekiyorlar. Çiçeklerinin güzelliğiyle herkesi büyüleyen ağaç yavaş yavaş ölüyor.


Agave ağacını fotoğraflayan ve adının açıklanmasını istemeyen bir botanik uzmanı, bu ağacın Meksika ve Amerika''da yaygın olan, Türkiye''de Akdeniz ve Ege bölgelerinde nadir olarak görülen bir tür olduğunu ifade etti. Bir kaktüs türü olan ağacın ömründe bir kez çiçek açtığı, çiçeklerinde oluşan tohumlarını mümkün olan en uzak mesafeye attıktan sonra da solmaya başladığını belirtti.

Yavu Mahallesi''nde yaşayan vatandaşlar, yılladır ağacın burada durduğunu ancak ne olduğunu ve neye yaradığını bilmediklerini söyledi.