Antartika’da sıcaklık rekoru kırıldı… Araştırma başlatıldı

Antartika’da sıcaklık rekoru kırıldı… Araştırma başlatıldı
Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ) sözcüsü Clare Nullis yaptığı açıklamada, Antarktika’da bu zamana kadarki en yüksek sıcaklık değerinin ölçüldüğünü ifade etti.

Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ) Sözcüsü Clare Nullis Cenevre’de açıklamalarda bulundu. DMÖ sözcüsü Clare Nullis, Güney Yarım Küre’de bulunan Antarktika’da bu zamana kadar görülen en yüksek sıcaklı değerinin ölçüldüğünü söyledi. Nullis, Antarktika’da bulunan Esperanza Üssü’nde hava sıcaklığının 18.3 °C ölçüldüğünü ifade ederek, “Antaktika Yarımadası, gezegenimizin en hızlı ısınan bölgelerinden biri. Kuzey Kutbu’nu çok duyuyoruz ancak Antarktika Yarımadası’nın özellikle bu kesimi hızla ısınıyor” dedi.

Antarktika’daki buzulların çözüldüğüne dikkat çeken Nullis, buzul tabakasında yaşanan erimelere dikkat çekerek, ”Antarktika’nın bir yılda kaybettiği buzul tabakası miktarı 1979-2017 yılları arasında en az altı kat arttı” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar ise, Güney Yarım Küre’deki buzul tabakasında yaşanan erimenin yüzyıllar içinde küresel deniz seviyesinin en az üç metre yükseleceğini anlamına geleceğini ifade etti.

ARAŞTIRMA BAŞLATILDI

Küresel ısınma tehlikesi, bilim insanlarının en önem verdiği konularından biri konumunda bulunuyor. Birleşmiş Milletler (BM) Hava Durumu Ajansı, Antarktika’daki rekor sıcaklığın teyit edilmesi için araştırma yapılacağını açıkladı. Araştırma sonucunun ise yakın bir tarihte kamuoyuyla paylaşılması bekleniyor.

İlgili Haberler