Antik kentte toplu mezar bulundu

Antik kentte toplu mezar bulundu
Suriye ordusunun IŞİD'den mart ayında geri aldığı Palmira antik kentinde yeni bir toplu mezar bulundu. 150 cesedin çıkarıldığı alan kentte şimdiye kadar bulunan en büyük toplu mezar oldu.

Suriye ordusu tarafından birkaç gün önce Palmira Havalimanı’nın kalkış pisti üzerinde toplu mezar bulundu. İlk başta 31 cansız bedenin bulunduğu düşünülen toplu mezardan 150 kişinin cesedi çıkarıldı. Yapılan ön incelemelerde kurbanlarda kurşun yaralarına ve işkence izlerine rastlandı.

Toplu mezarın görüntülerini yayınlayan Rusya’nın Life News kanalına ait haberde, Palmira’da her 10-15 günde bir irili ufaklı toplu mezarlara rastlanıldığı belirtildi. Nisan ayında bulunan en büyük toplu mezarda 40 kişinin cesedine rastlanmıştı.

KENT MAYIN TARLASI GİBİ

IŞİD’in yakıp yıktığı antik kentin yeniden inşasına başlanmadan önce adeta mayın tarlasına dönüşen bölgelerin ve yüzlerce gizlenmiş bombanın temizlenmesi gerekti.

Nisan ayında Rus mühendisler tarafından 3 bin patlayıcının etkisiz hale getirildiği bir operasyon yürütüldü.

Stratejik olarak büyük önem taşıyan Palmira, IŞİD tarafından 2015 yılının mayıs ayında ele geçirilmişti. Bu dönemde IŞİD tarafından çoğu çocuk ve kadın 400 kişinin sadece bir hafta içinde katledildiği haberleri bölgeden gelmişti.

Suriye ordusu Rusya’nın hava desteğiyle 10 ay sonra başlatılan operasyonla, antik kent Palmira’yı mart ayı sonunda IŞİD’in elinden geri aldı.