AOÇ arazisi satılmasın eylemi

AOÇ arazisi satılmasın eylemi
TOKİ tarafından satışa çıkarılan Atatürk Orman Çiftliği'nin 48 bin 235 metrekarelik arazisinin önceki gün yapılacak ihalesi ilerleyen bir tarihe ertelendi.

ALP EREN KAYA / Ankara

Arazinin satışına karşı çıkan 50 örgüt de Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin çağrısıyla TOKİ önünde eylem yaptı. Eylemde "İhanetin İhalesi Olmaz. Atatürk Orman Çiftliği Arazileri Satılamaz" sloganı atıldı. Gazi Üniversitesi'ne Tıp Fakültesi yapılmak üzere verilen 48 bin 235 metrekarelik Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi TOKİ'ye devir edilmiş, TOKİ de arazileri ihaleyle satışa çıkarmıştı. Arazinin satış ihalesi yeterli talip olmadığı ve rekabetin sağlanamadığı gerekçesiyle önceki gün ertelendi. Arazinin satışına karşı çıkan 50 STK Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin çağrısıyla TOKİ önünde eylem yaptı.

Eylemde "İhanetin İhalesi Olmaz. Atatürk Orman Çiftliği Arazileri Satılamaz" sloganları atılırken Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "AOÇ arazileri, bugün toprak bütünlüğünün neredeyse yarısını, devirlerle, tahsislerle ve kiralamalarla kaybetmiştir. 5659 sayılı kanuna göre AOÇ arazilerinde konut ve ticaret yapılamayacağı açıktır. Bugün Atatürk'ün şartlı bağışla halkına emanet ettiği vasiyeti ile AOÇ arazilerini satışa çıkartmak hukuksuzdur, vasiyete ihanettir" dedi.

AKP iktidarının "rejimle hesaplaşmaya" çalıştığını söyleyen Candan, "Metrekaresi 10 kuruştan kiralamaya açılan, Danıştay dava daireleri kurulunun oy birliği ile aldığı karara rağmen otoriter rejimin mekânsallığını üreten kaçak saray da yaşanan hukuksuzluğu ülkenin dört bir yanına yaygınlaştıranlara karşı AOÇ alanları özgürleşene kadar mücadele edeceğimizi bir kez daha ilan ediyoruz" ifadelerini kullandı.

AOÇ İÇİN ARAŞTIRMA KOMİSYONU TALEBİ

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Atatürk Orman Çiftliği  (AOÇ) arazilerinin durumunun araştırılması amacıyla TBMM bünyesinde bir araştırma komisyonu kurulması önergesini TBMM Başkanlığına sundu. Gülizar Biçer Karaca,  Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin gündeme getirdiği metrekaresi yıllık 10 kuruştan ihaleye çıkarılan AOÇ arazileri sonrasında Atatürk Orman Çiftliği'nin imara açılan arazi miktarı, ihale yoluyla satılan ya da kiralanan arazileri, yapılaşma oranları, kesilen ağaç sayısı gibi meselelerin kapsamlı bir şekilde araştırılması, Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk'ün mirasına ve vasiyetine uygun olarak Atatürk Orman Çiftliği'nin yönetilmesinde etkili bir politika oluşturulması ve gerekli yasal düzenlemelerin yapılması amacıyla TBMM bünyesinde araştırma komisyonu kurulmasını istedi. Atatürk Orman Çiftliği ile ilgili kamu kurumları tarafından hazırlanan en kapsamlı raporun 2003 yılında Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Devlet Denetleme Kurulu tarafından hazırlanan Atatürk Orman Çiftliği Taşınmazlarının Yönetilip İşletilmesine İlişkin Araştırma Denetleme Raporu olduğuna dikkat çeken Karaca, "Yıllardır Atatürk Orman Çiftliği Arazileri imara ve yapılaşmaya açılarak talan ediliyor. Devlet de bunu izliyor. Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal'in mirasına saygısızlık söz konusu. Atatürk Orman Çiftliği için TBMM bünyesinde bir komisyon kurulması ve gerekli önlemlerin alınması şart" dedi.

Atatürk Orman Çiftliği'nin kuruluş amaçlarının, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, çiftliklerle ilgili vasiyetinde yer aldığını belirten Karaca şunları kaydetti: "Tarımsal uygulamalar gerçekleştirmek, ekoloji ile uyumlu tarımsal üretimi ve tarıma dayalı sanayi geliştirmek, iyileştirmesine ve düzenlemesine önem vermek, sağlıklı bir kentsel çevre yaratmak, gıda güvenliği için model oluşturmak, tarımsal ve kırsal kalkınmaya katkıda bulunmak gibi amaçlarla kurulan Atatürk Orman Çiftliği arazileri ranta ve talana açılmakta, kuruluş amacının dışında kullanılmaktadır. Cumhuriyetimizin simgesi ve ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün mirasına çıkmak hepimizin görevidir. Satışı yapılan, özelleştirilen Atatürk Orman Çiftliği arazileri tespit edilmeli ve amacına uygun olarak çiftliğin yönetimi için yasal düzenlemeler yapılmalıdır."