"Apollo 11'in görüntüleri sahte değil"

"Apollo 11'in görüntüleri sahte değil"
Bu güne kadar birçok komplo teorisyeni tarafından Ay'a gidilmediği, Apollo 11'in görüntülerinin ise sahte olduğu iddia edildi. Komplo teorisyenlerinin bu ifadelerine BBC ve Independent kanıtlarla cevap verdi.

İnsanlığın ilk kez Ay'a ayak basmasının ardından 50 yıl geçti. Tabii ki başka insanlara göre de insanlığın ilk kez Ay'a ayak basıldı denilerek Amerika Birleşik Devletleri tarafından kandırılmasının ardından 50 yıl geçti.

Neil Armstrong, 20 Temmuz 1969 yılında Ay yüzeyine ayak bastı. Neil Armstrong'un 'kendisi için küçük ancak insanlık için büyük' olan bu adımı sayesinde birçok bilgi de ortaya çıkmış oldu. Tabii ki bazı insanlar bunu 'yalanladı' ve birçok insanın kandırıldığını belirtti.

Komplo teorilerinin ele aldığı nokta oldukça basit. Ay'a gerçekten gidilmediğini düşünen kişiler, Apollo 11 astronotlarının yörüngeden çıkıp orada beklediğini, diğer insanların da yörüngeden çıkıldıktan sonra stüdyoda çekilmiş videoları izlediğini ifade ediyor. Başka bir deyişle Ay'a iniş, bir stüdyo ortamında çekildi ve tüm bunlar yayınlanırken astronotlar yörüngede bekliyordu.

Yazılı deliller ve bilimsel araştırmalarla birlikte birçok kez çürütülen bu komplo teorisi, aynı zamanda fotoğraflarla da yalanlandı. Tüm bunlar da yetkililere olan güvenin nasıl sarsıldığının bir göstergesi olarak tarihe geçti.

Komplo teorisini ortaya atanlar, genellikle Ay'a inişin zamanına dikkat çekerek ABD'nin Ay'a iniş yapma konusunda son derece çaresiz olduğunu ve inmese bile inmiş gibi yapacağını belirtti.

John F Kennedy, 1962 yılında ABD'nin hedeflerine odaklanması ve bir astronotu Ay'a gönderip güvenli bir şekilde Dünya'ya indirmesi gerektiğinin altını çizmişti. Dahası, o dönemde Roscosmos ile NASA arasındaki yarışı kazanmak için ABD'nin imkanları olmasa dahi böyle bir şey yapabileceğini belirtti. Peki, Ay'a gerçekten inildiğini nasıl biliyoruz? Komplo teorileri kuranların teorilerini çökerten BBC, olayları madde madde sıralayarak açıklamalar yaptı.

NEDEN GÖRÜNTÜLERDE YILDIZLAR YOK?

Komplo teorisyenlerinin en büyük iddialarından biri, stüdyo ortamında çekilmiş (!) görüntülerin hiçbirinde yıldızın bulunmamasıyla ilgili. Bu konuda kameraların odak noktalarını belirten BBC, yıldızlı bir gecede yıldızları odaklamadan fotoğraf çektiğinizde yıldızların görünmeyeceğini belirtti. Bu sebepten dolayı o görüntülerde yıldızların olduğunu, odak noktasında astronotların bulunması sebebiyle yıldızların görünmediğini belirtti.

yildizlar-yok.jpeg

DALGALANAN ABD BAYRAĞI

Komplo teorisyenlerinin üzerinde durduğu bir başka noktaysa Ay'da hava bulunmamasına rağmen rüzgardan dalgalanan ABD bayrağı. BBC, bayrağın dalgalanmadığını, astronotların bayrağı dikerken sağa sola çevirdikleri için bayrağın o şekilde kaldığını belirtti.

abd-bayragi.jpeg

AY'DAN GELEN TAŞLAR

Birçok komplo teorisyeni Ay'a gidilmediğini savunsa da Ay'dan dönüşte 382 kg ağırlığında taş parçaları Dünya'ya getirildi. Onlarca ülkenin yıllardır üzerinde çalışmalar yaptığı taşlar, birçok uzman tarafından onaylandı ve Ay'dan geldiği bilimsel çalışmalarca doğrulandı.

aydaki-taslar.jpeg