Brent petrol düşerken Türkiye'de akaryakıt fiyatları neden yükseliyor? Aracı olanlar bu sorunun cevabını merak ediyor

Brent petrol düşerken Türkiye'de akaryakıt fiyatları neden yükseliyor? Aracı olanlar bu sorunun cevabını merak ediyor
Brent petrolün fiyatlarındaki düşüşün Türkiye'deki fiyatlara neden yansımadığını uzman isim açıkladı.

Brent petrol fiyatları haziran ayının başında 113 dolarken Türkiye''de, benzin ve mazot fiyatları 24 TL civarındaydı. Brent petrolün artışa geçtiği gerekçesiyle benzin ve mazot fiyatları 30 TL''nin üzerine çıktı. Ancak fiyatlar, tekrar düşüşe geçerek bugün itibariyle 112 dolar seviyesine indi.

TARİH VERDİ

Gazete Durum''a konuşan  Enerji Uzmanı Ali Arif Aktürk, Uluslararası piyasalarda Brent Petrol''ün fiyatındaki düşüşle birlikte Türkiye''de de mazot ve benzin fiyatlarının da 24 TL''nin altına düşmesinin beklendiğini açıkladı. Türkiye''deki fiyatların doğrudan ham petrole endeksli olmadığını ve kur hareketliliğinin de pompa fiyatına yansıdığını ifade eden Enerji Uzmanı Ali Arif Aktürk, “Kasım, aralık ayından sonra akaryakıt fiyatları da gevşeyecek diye tahmin ediyorum” şeklinde konuştu.

HAM PETROLDEN BAĞIMSIZ YÜKSELİYOR

Ürün fiyatlarının ham petrolden bağımsız çalıştığını ifade eden Enerji Uzmanı Ali Arif Aktürk, “Türkiye''deki fiyatlar, Akdeniz havzasındaki İtalyalılarla Genova''daki ürün fiyatlarına endeksli. Doğrudan ham petrole endeksli değil. Ürün fiyatları ise artık ham petrolden bağımsız çalışıyor. Eskiden ham petrol arttığında ya da düştüğünde ürünler de düşüyor ya da artıyordu. Fakat son dönemde küresel salgından sonra rafinaj kapasitelerinde kısıt var. 2 milyon varil kapasiteli rafineriler dünyada devreden çıktı. Şu anda 6 milyon varil günlük açık var. Dolayısıyla ürün fiyatları, bağımsız çalıştığı için küresel salgından sonra hızlı büyüyen ekonomilerde; mazot, benzin, jet yakıtına talep artıyor ve fiyatı yükseliyor maalesef. Öte yandan bir de kur artışı var. Kurdaki bu artış, Türkiye''deki pompa fiyat satışlarını da artıyor.” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler