"Arap bloğu bize karşı çıkabilir"

"Arap bloğu bize karşı çıkabilir"
Yurt Partisi lideri Sadettin Tantan, görünürde İran'a karşı oluşturulan Arap Birliği'nin Türkiye'ye karşı da tavır alabileceği uyarısında bulunarak dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Fatih ERBOZ/ANKARA

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun Ortadoğu'da bölge ülkelerini ziyareti bölgedeki dengeler açısından tartışmaları beraberinde getirdi. Yurt Partisi Genel Başkanı Sadettin Tantan, Pompeo'nun oyun içinde oyun planları olan ABD'nin gizli planları için ziyaretlerde bulunduğunu kaydetti. Tantan, görünürde İran'a karşı oluşturulan Arap Birliği'nin her an için Türkiye'ye karşı da tavır alabileceğini bunun karşısında dikkatli olunması gerektiğini belirtti. BOP'un iki kilit ülkesi olan Libya ve Suriye'nin durumunun ortada olduğunu ifade eden Tantan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hürmüz ve Bab-ül Mendep boğazları açısından Yemen kilit bir ülke. Yemen'de İran ve Suudi Arabistan arasında yerel güçler üzerinden savaş var. ABD bölgede etkisini kaybettiği için Suudi Arabistan, İsrail, Ürdün, Mısır ve Körfez ülkelerini bir araya getirerek güç bloğu oluşturdu. Bu güç bloğu görünürde İran'a karşı gibi gözüküyor. Gizli uygulamaya karşı baktığınız zaman bu gücün Türkiye'yi tehdit eden, PKK-YPG ve IŞİD ile iç içe olduğunu görüyorsunuz. Uzun zamandır ABD politikalarının tutarlı olmadığı ve kendi çıkarlarını korumak için müttefiklerini bile görmezden geldiği ortada. Özellikle ABD ve Fransa, Almanya, batı endeksli politikaların o ülkelerin kendi menfaatleri doğrultusunda olduğunu, bunun da Türkiye'nin politikalarını tehdit ettiği görülüyor."

ABD Başkanı Trump'un söylem ve davranışıyla müesses nizamın söylem ve davranışlarının çok farklı olduğunu bildiren Tantan, "Bu nedenle de bölgedeki ülkelerin neye bakıp karar verecekleri belli değil. Bugünkü iktidarın uygulamalarına baktığınız zaman Türkiye'nin kaybederek halkın köleleştirip, tutsak alındığını gözlemliyoruz" diye konuştu.  

Türkiye'nin hem batı bloğuna, hem de yeni oluşan bu güç bloğuna karşı dikkatli olması gerektiğine işaret eden Tantan, İran'a karşı görünen bu bloğun her an için Türkiye'ye karşı da harekete geçebileceğine vurgu yaptı. Tantan şunları anlattı:

"Geçmişte Erdoğan'a karşı sıcak havanın değiştiğini görüyoruz. Özellikle bu bloğun Filistin sorununda İsrail'in yanında yer alması düşündürücü. Yüzyılın anlaşması diye takdim edilen anlaşmanın içeriğine baktığınız zaman zaten Kudüs'ü olduğu gibi İsrail'e bırakıyorsunuz, Filistin'i Sina çölüne itiyorsunuz. Çok büyük oyunlar var. Türkiye baştan bu oyunu görseydi, bölgesinde ve havzasında güçlü bir ülke olabilirdi. Geldiğimiz nokta da yönetilemeyen bir ülke konumunda. Batı bloğu kendi çıkarları doğrultusunda Suriye anayasasını da kendi yapmak istiyor. Suriye'de Esad rejiminin devam etmesinin zor olduğu görünüyor. Menbiç'te Rus askerlerinin devriye gezmesi tesadüf değil. Suriye politikasında ABD ve Rusya anlaşmıştı. Türkiye burada başlangıçta kendisinin de destek vererek kurdurduğu yerel kantonların giderek ABD desteğiyle güçlenerek Türkiye'nin geleceğini tehdit eder hale geldiğini göz ardı edemeyiz. Türkiye'nin bu sorunu çözebilmek için top yekûn kapasitesini ve kabiliyetini ortaya koyacak bir girişimde bulunmasında büyük bir fayda var." 

RANT EKONOMİSİNDEN DERHAL VAZGEÇİLMELİDİR

İktidarın bugün top yekûn hareket edebilme refleksini halkı ayrıştırarak milletten esirgediğini söyleyen Sadettin Tantan, önümüzdeki seçimleri kazanabilmek adına Türkiye'yi ayrıştıran bir politika izlediğini ancak bunun Türkiye'nin geleceği açısından çok tehlikeli olduğunu belirtti.  Tantan, "İktidar ve muhalefet ortak hareket edebilme refleksini göstermesi gerekiyor. Yerel seçimlerden sonra uygulanan ekonomi politikası Türkiye'yi daha da köleleştiriyor, borç batağına sürüklüyor. Bu ekonomik kriz nedeniyle Türkiye ödenmesi gereken borçlarını ödeyebilmek için bütün varlıklarını satarak borçlanması gerekiyor. Bu da halkın fakirleşmesi, yoksullaşması anlamına geliyor. Belediyeler borç batağı içinde. Bütün futbol kulüpleri borç batağında. Vatandaşın üretim gücü düştü, işsizlik had safhada. Türkiye'nin ihracat yaptığı ülkelerin ekonomilerinde de sıkıntılar ve daralmalar var. Böyle olunca da satacağınız alanlar da kısıtlanıyor" dedi. İktidarın çağın ihtiyacı olan yüksek teknoloji ile bir çalışması olmadığına da değinen Tantan, sözlerini şöyle tamamladı: "Çalışma ve yatırım yok. Bir şeyler söyleniyor ama pratikte bir şey yok. İktidarın bundan sonra bir şey yapamayacağını, yapmak için vizyon ve heyecanının kalmadığını görüyoruz. İktidar iş başına geldiği günden bu yana Türkiye'nin kalkınması için kalıcı ve geliştiren alt yapı yapmadı. Sadece rant esasına dayalı projeler yaparak, rant elde ettiği bilinen gerçek. İktidar ilk günden beri izlediği stratejiden vazgeçmeli. Kara para ekonomisi, kayıt dışı ekonomisi, kaçakçılık, kumar, yolsuzluk ekonomisi, terör ekonomisi ve rant ekonomisinden vazgeçmeli. Bunlardan vazgeçmezse, Türkiye'yi kalkındıracak projelere yönelmezse 31 Mart'tan sonra Türkiye büyük sıkıntılarla karşı karşıya kalabilir."