Araştırmacılar ‘dikkatli olun’ diyerek uyardı. Kediden insana bulaşıyor. Belirtileri grip ile aynı

Araştırmacılar ‘dikkatli olun’ diyerek uyardı. Kediden insana bulaşıyor. Belirtileri grip ile aynı
Bilim insanları kedilerden insanlara bulaşan parazitlerin, insanın bağışıklık sisteminin vereceği tepkilere göre ağır olabileceğini vurguladı. Uzmanlar, parazitin yarattığı etkinin ise grip ile aynı olduğunu açıkladı.

Live Science’de yer alan habere göre bilim dünyası, bir yandan korona virüse karşı aşı için çalışmalarını yürütürken, bir taraftan da insanları başka hastalıklardan korumak için akademik tartışmalara devam ediyor. Bilim dünyasının, bu haftaki gündeminde, “Bir kedi paraziti zihninizi kontrol edebilir mi?” sorusu var.

“FARE BEYNİNİ KONTROL EDİYOR”

Uzmanlar, kedilerin de parazitleri bir başka hayvandan, fareden aldıklarını belirterek, bu parazitlerin farelerdeki etkilerini duyurdu. Bilim insanları tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada, “Bu parazitler, korkak bir fareyi, kedi avcısı kemirgene dönüştürebiliyor” yorumunda bulunuldu.

Araştırmacılar, parazitlerin kemirgen beyninde etki yarattığı ve onların daha az korkmasını sağladığını kaydetti. Özellikle kedi besleyen insanlara da uyarıda bulunan araştırmacılar, kedi bağırsaklarının bu parazitin yuvalanması açısından çok elverişli olduğunu aktardı.

“İNSANLARDA BAĞIŞIKLIĞI YOK”

Uzmanlar, insanların bu parazitlere karşı bağışıklığının olmadığını ve pozitif çıkmaları durumunda verecekleri belirtilerin, gribe benzer belirtiler olduğunu söyledi. Araştırmacılar, hastalığın bulaşma şekli ile ilgili de açıklama yaptı. Açıklamaya göre, kedilerin çöplerini temizleyen kişilerin enfekte olmaya daha yatkın olduğu kaydedilirken, az pişmiş etlerden de bu parazitlerin geçebileceği belirtildi.

“ARABA KAZALARINA NEDEN OLUYOR”

Bilim insanları, konu ile ilgili Türkiye’den de 370 kişinin analiz edildiğini ve parazit hastalığı olarak bilinen Toksoplazmozun pozitif çıktığı kişilerin, araba kazalarına daha yatkın olduğunun ortaya çıktığını aktardı.

Uzmanlar, bu kişilerin araba kazaları yapmasının nedenini ise, “Parazitlerin bıraktığı kistler” olarak açıkladı.

BELİRTİLERİ GRİP İLE AYNI

Diğer yandan bilim insanları, hastalığın belirtileri ile ilgili de açıklamada bulundu. Buna göre, parazitin neden olduğu rahatsızlık, grip virüsleri ile aynı belirtileri veriyor. Halsizlik, burun akıntısı, baş ağrısı, halsizlik ve eklem ağrıları görülebiliyor. 

Kaynak: Live Science