Araştırmalarla kanıtlandı. İşte evdeki ekmeği korumak için yapmanız gereken 5 hamle
13 Aralık 2020 / 16:47
Türkiye’de en fazla tüketilen ürünlerin başında gelen, hatta o olmadan sofraya oturamadığımız ekmek ve unlu mamuller, bazı zamanlarda ertesi güne kalabiliyor. Peki, ekmekleri korumak ve taze kalmasını sağlamak için ne yapmamız gerekiyor? İşte cevabı…
1 /16
Türkiye’de en fazla tüketilen ürünlerin başında gelen, hatta o olmadan sofraya oturamadığımız ekmek ve unlu mamuller, bazı zamanlarda ertesi güne kalabiliyor. Peki, ekmekleri korumak ve taze kalmasını sağlamak için ne yapmamız gerekiyor? İşte cevabı…
2 /16
Yapılan bir araştırmaya göre dünya genelinde 1 günde 6 milyon ekmeğin israf edildiği belirtildi.
3 /16
Başta ülkemiz olmak üzere dünyada en fazla tüketilen yiyeceklerin başında ekmek geliyor.
4 /16
Ancak dünya insanı, ekmeği muhafaza etme konusunda yeterli başarılı değil.
5 /16
Bu nedenle her gün tonlarca ekmek israf ediliyor. Uzmanlar ise dünyadaki kaynakların gün geçtikçe azaldığını ve ekmeklerin israf edilmesinin çok tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini aktarıyor.
6 /16
Peki, fazla kalan ya da daha sonra yediğimiz ekmekleri korumak için neler yapmalıyız? İşte cevabı…
7 /16
1- Buzdolabında bekletmemek önemli! Ekmeklerin buzdolabında saklanmasının iyi bir alternatif olmadığını belirten Çetin, şunları söylüyor:“Ekmek, buzdolabına girdikten sonra içindeki karbonhidrat molekülleri “retrogradasyon” yani "geriye hareket" durumu yaşar.
8 /16
Bu durum sonucunda, ekmeğin içindeki moleküller kristalize olarak ekmekten ayrışır. Böylece ekmek hem çok daha hızlı bayatlar hem de ne yazık ki lezzetini kaybeder.Bu nedenle, 2-3 günlük bir süre için ekmekleri oda sıcaklığında muhafaza etmek, buzdolabından daha doğru bir tercih olacaktır.”
9 /16
2- Ekmeği uzun süre saklamak için bir alternatif: Dondurucu Ekmeğin buzdolabına göre dondurucuda saklanmasının daha iyi bir alternatif olduğunu belirten Çetin, şunları söylüyor: “Ekmek, buzdolabına girdikten sonra içindeki karbonhidrat molekülleri “retrogradasyon” yani "geriye hareket" durumu yaşar.
10 /16
Bu da ekmeğin daha hızlı bayatlamasına yani ekmek içi ve kabuk yapısının sertleşmesine neden olur.Eğer ekmeği daha uzun süre saklamak istiyorsak, en doğru seçenek dondurucuda saklamak olacaktır. Retrogradasyon olayı, dondurucuda çok daha düşük seviyede gerçekleşmektedir.
11 /16
Bu yöntemi uygularken, dondurucudan çıkarıp çözdürdüğümüz ekmeği tekrar dondurucuya koymamamız gerektiğini unutmamalıyız.Bu nedenle, ekmeğinizi dondurucuya porsiyonlar halinde koymanızı tavsiye ederiz. Eğer dondurucuda saklama imkânımız yoksa, onun yerine hava almayacak şekilde kapta veya klipsli gıdaya uygun poşetlerde saklanması daha sağlıklı bir çözüm olacaktır.
12 /16
Ancak küflenme riskinden dolayı, bu şekilde uzun süre saklamak da mümkün olmayacaktır. Koruyucu içermeyen bir ekmek, küflenmeden ortalama 3-4 gün saklanabilir.
13 /16
3- Oda sıcaklığında en fazla iki gün muhafaza edilebilir Alınan ekmeği kısa sürede tüketeceğinizi düşünüyorsanız, oda sıcaklığında da muhafaza etmeniz mümkün. Ekmeğinizi iki günden fazla olmamak kaydıyla, ortalama 20ºC oda sıcaklığında, kiler veya ekmek kutusu gibi doğrudan güneş ışığından uzak, serin ve kuru bir yerde bekletebilirsiniz. Aksi halde neme maruz kalan ekmek hızlıca küflenebilir.
14 /16
4- Soğuduktan sonra bütün halde saklayın Ekmekleri, kendi doğal nemini hapsetmesine yardımcı olacak şekilde saklamak da önemli püf noktalar arasında yer alıyor. Kağıt ambalajlarda saklamak yeterli olmayabilir; çünkü birçok kağıt hava geçirir.Sıcak ekmeklerin kağıt ambalajlara konması, tüketicileri yanıltmamalı. Sıcak bir ekmeğin sağlıklı bir şekilde soğuması için, havayla temasa ihtiyacı vardır.
15 /16
Sıcak ekmek, bulunduğu ambalajda nemlenmeye neden olur ve bu küflenmeyi hızlandırabilir. Ancak ekmek soğuduktan sonra hava ile temasını kesecek ambalajlar veya saklama kapları tercih edilebilir.Ekmeği bütün olarak muhafaza etmek ise, nem kaybını yavaşlatarak ekmeğin raf ömrünün uzamasına yardımcı olacaktır.
16 /16
5- Donmuş ekmek oda sıcaklığında çözülmeli Dondurucuda muhafaza edilen ekmek, oda sıcaklığında çözülmesi beklendikten sonra afiyetle tüketilebilir. İlk tazeliğini yeniden elde etmek için fırında veya ekmek kızartma makinesinde birkaç dakika ısıtmanızı tavsiye ederiz.
Bunlar da İlginizi Çekebilir