Armağan kitaplar

İlim adamlarımızın kıymetini bilmeliyiz. Kolay yetişmiyorlar.
Sevenleri, öğrencileri, arkadaşları "Prof. Dr. Vahit Türk Armağanı" hazırladılar (Kesit Yayınları, 1188 s.)
Geçmişte Vahit Türk'ün de ders verdiği Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nün öğretim üyeleri bu hacimli Armağan'ın hazırlanmasına öncülük ettiler. Editörleri: Prof. Dr. Ali İhsan Öbek, Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu, Dr. Nursel Dinler, Dr. Çağrı Özdarendeli, Dr. Seda Çetin.

Prof. Dr. Ali İhsan Öbek'in "Sunuş" yazısından armağan kitapların bölümlerinde bir gelenek olduğunu öğreniyoruz. İlk bölümünün kurucusu merhum Prof. Dr. Necmettin Hacıeminoğlu için çıkarılıyor. Hacıeminoğlu benim de hocamdır. İstanbul Edebiyat'ta doktora çalışmam sırasında derslerini takip ettim.
Vahit Türk'ün yedi yıl asistanlığını yaptığı Hacıeminoğlu Ülkücü Hareket'in öncü fikir adamlarındandır. 12 Eylül Cuntası Hoca'yı 1402'ye tâbi tutarak üniversiteden atmak istiyor. Sarı zarfı YÖK'e gönderiyor. Prof. Dr. İhsan Doğramacı YÖK'ün başında. Hacıeminoğlu'nu iyi tanıyor. Bir gün önce istifa etti gösteriyor. Sonra Trakya Üniversitesi'nde bölüm kurduruyor.
Armağan'ın başında "Prof. Dr. Vahit Türk-Hayatı, İlmî Şahsiyeti ve Eserleri"ni yazan Prof. Dr. Yüksel Topaloğlu, şu değerlendirmede bulunuyor:
"Türk kültürü, tarihi, sanatı, edebiyatı, dili gibi geniş bir alan üzerinde duran, düşünen, araştırmalar yapan ve yazan Vahit Türk'ün asıl uğraş alanı, 'dar anlamda Türk dili, geniş anlamda ise Türklük bilimi'dir. O, bu alanda kayda değer kitaplar, makaleler, incelemeler, denemeler ortaya koymuş ve böylece gönülden bağlı olduğu Türk milletine hizmet etmiştir. Bunlarla birlikte Vahit Türk'ün aynı zamanda milliyetçi bir Türk aydını, bir düşünce adamı olduğu söylenmelidir. O, ait olduğu milleti, içinden geçilen süreci yakından takip eden, onlar üzerinde düşünen ve düşündüklerini gazete, dergi ve özellikle sosyal medya platformunda tereddütsüz açıkça dikkatlere sunan, bununla birlikte üniversitelerde, sivil toplum örgütlerinde konferanslar veren, vermeye de devam eden bir Türk aydınıdır. / Vahit Türk'ün yazı hayatı, üniversiteye intisap ettiği seksenli yılların sonlarında başlar. Onun ilk yazısı, dille ilgilidir. Kendisiyle yaptığımız görüşmede bu ilk deneyimi ve bu deneyiminde beliren bir özelliğine ilişkin şu ilginç değerlendirmeyi yapar: / (…) Aydın Yalçın'ın çıkardığı FORUM adlı bir dergi vardı ve bana göre yanlış olan bir dil konusuyla ilgili küçük bir itiraz yazısı yazıp göndermiştim ve o yazı yayımlanmıştı. Herhalde ilk yazım o küçük yazıydı ve işin ilginç yanı, bir itiraz yazısıydı. Hayatı, pek çok şeye itiraz ederek yaşamış bir kişinin ilk yazısının da bir itiraz yazısı olması herhalde anlaşılabilir bir durum olmalı.'"
Prof. Dr. Vahit Türk Çağatay Edebiyatı'nın temel taşı Ali Şîr Nevaî'nin eserleri üzerine yoğunlaştı. Nevaî'nin 11 kitabını yayınladı. Bu eserleri transkripsiyonlu metin, Türkiye Türkçesine aktarma, dizin-sözlük, tıpkıbasım olarak ortaya koyarak Türkistan'la Türkiye arasında sağlam bir köprü kuruyor.
Armağan, önemli bir kaynak. Hatıra yazıları dışında, Eski Türk Edebiyatı (15), Yeni Türk Dili (23), Yeni Türk Edebiyatı (16), Eski Türk Edebiyatı (9), Halk Edebiyatı (9), Tarih Kültür ve Sanat (7) sahalarında makaleler yer alıyor.

Yazarın Diğer Yazıları