Arpaçay örneği ve AKP'nin adaleti

İller Bankası Yerel Yönetimler Veri Bankası rakamlarına göre Mart ayında Kars’ın Arpaçay İlçe Belediyesi’ne tahakkuk ettirilen devlet payı  74 bin lira, havale edilen para ise 46 bin liradır. Bu yardım, Arpaçay’ın nüfusunun, 4453 kişi olduğu kabulüyle yapıldı.
Aynı ilçenin nüfusu Nisan ayında aniden 2737 kabul edildi, 55 bin lira yardım tahakkuk ettirildi ve 27 bin lira havale edildi.
Peki Mart ayından Nisan ayına geçerken Arpaçay’ın nüfusu 4453’ten 2737’ye nasıl düştü?
Nüfus gerçekten düşmüş müydü, yoksa Arpaçay’da başka bir değişiklik mi olmuştu?

* * *

Biliyorsunuz 29 Mart’ta yerel seçimler oldu. Arpaçay Belediye Başkanlığı AKP’nin elinden CHP’ye geçti. 29 Mart’tan önce Arpaçay Belediyesi AKP’nin elindeyken 4453 olan nüfus, 30 Mart’ta 2737’ye düştü?
1716 kişi, aniden nüfus kayıtlarını başka bir yere mi nakletti? Yoksa ilçede büyük bir felaket mi yaşandı, deprem mi oldu veya ilçeden büyük bir göç mü gerçekleşti?
Hayır, bunların hiçbiri olmadı. Sadece 29 Mart seçimlerine kadar Arpaçay Belediyesi AKP’nin elindeyken uygulanmayan Adres Kayıt Sistemi Yönetmeliği’nin 9. Maddesinin 7. bendi, belediye CHP’ye geçince İller Bankası tarafından derhal uygulandı.
Peki ne diyordu bu maddede?
Yönetmelik diyor ki; “Yatılı okul, öğrenci yurdu, çocuk ıslahevi, yetiştirme yurdu gibi yerlerde olan ve ergin olmayanların yerleşim yeri adresi, ana ve babalarının yerleşim yeri adresidir.”
İller Bankası, adres kayıt sistemini 29 Mart’tan hemen sonra hatırlayıp AKP’nin elinden çıkan belediyelere mi uygulamaya
başladı?
Bunu henüz araştırmadım. Çünkü bu yazıyı uçakta yazdım. Fakat Arpaçay örneğinde İller Bankası’nın 29 Mart seçimlerine kadar uygulamadığı bir maddeyi belediye, AKP’den CHP’ye geçince hemen işletmesine bakılırsa, ortada çok çirkin bir tablo var demektir.
Örnek sadece Arpaçay değildir elbette ama öyle bile olsa, bu yapılan adaletsizliktir. Yeni Belediye Başkanı Enver Akkaya diyor ki;  “Diyelim ki 1200 öğrenciyi nüfustan çıkardılar, peki geri kalan 516 kişiyi nasıl Arpaçay nüfusundan düşürdüler? Arpaçay’da sekiz dokuz ay bulunan yatılı öğrencilere biz belediye olarak hizmet etmeyelim mi? Bu öğrenciler anne ve babalarının bulunduğu yerlerde sadece 3 ay kalıyor. Arpaçay’da bu öğrencilerin yurtlarına yönelik belediye hizmetini, o beldelerin belediyeleri mi yapacak? Bu yönetmelik de adaletsizdir. İller Bankası’nın 29 Mart’a kadar bu maddeyi uygulamayıp, Nisan’da uygulaması da gariptir.”

* * *


İşte size AKP iktidarının nasıl partizanca davrandığına dair bir örnek.
Hani Başbakan Tayyip Erdoğan, bütün belediye başkanlarına eşit mesafede olacaklarını söylemişti?
Yoksa İller Bankası Genel Müdürü, Başbakan’ın istemediği adaletsiz uygulamalara kendi başına mı karar veriyor?
Ne dersiniz?

Yazarın Diğer Yazıları