Artan yemekleri saklama yöntemleri nelerdir?

Artan yemekleri saklama yöntemleri nelerdir?
Yemek yapmak kadar kalan yemekleri saklamakta bir o kadar önemlidir. Artan yemekler nasıl, ne kadar, nerede saklanır. İşte, artan yemekleri doğru bir şekilde saklamak için basit ipuçları…

Sağlıklı ve hazır yemek tüketmek her zaman mümkün olmayabilir. Akşamdan kalan yemekleri, doğru bir şekilde saklamadığınızda tadında değişiklikler olabiliyor. Doğru saklama yöntemi seçilmediğinde de gıda zehirlenmesine yol açabiliyor. Bazı yöntemlerle yemeklerinizin lezzetini kaybetmeden uzun süre saklayabilirsiniz. Yemek çeşidine göre saklama koşullarını da değişir.

 

ARTAN YEMEKLER NASIL, NEREDE SAKLANIR?

Çorbaları emaye tencerelerde saklayabilirsiniz. Saklayacağınız kabın cam kase olmamasına dikkat ediniz.

Sulu yemekleri ağzı kapalı kaplarda buzdolabında 4 güne kadar saklanabilir. Cam veya plastik saklama kapları sulu yemekler için daha uygun olacaktır.

Katı yemekleri saklamak için ise buzdolabı poşetlerinin içine yerleştirerek porsiyonlara ayırabilir ve buzlukta saklayabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken buzlukta saklayacağınız yiyeceklerin üzerine saklama tarihini yazmak. Böylelikle saklama zamanını hatırlayabilirsiniz.

Yeşillik içeren salataların fazla bekletilmesi önerilir. Kısa bir süre bekletmeniz gerekirse mutlaka buzdolabında bekletin.

Hamur işi yiyeceklerinizi, içinde peynir, ıspanak, kıyma gibi iç harcı yoksa oda sıcaklığında 3-4 güne kadar saklayabilirsiniz. İç harcı olanları oda sıcaklığında en fazla 1 gün bekletmeniz gerekir.

Kek, kurabiye gibi yiyecekleri oda sıcaklığında 3-4 güne kadar saklayabilirsiniz.

Kesilen ve bitmeyen sebze ve meyveler bekletilmeden buzdolabına kaldırılmalıdır.

Yemeklere lezzet katan soslarınızı buzdolabında 5 güne kadar muhafaza edebilirsiniz.

Pişirdiğiniz yemekleri 2 saatten fazla dışarıda tutmayın. Çok sıcak yaz günlerinde ise bir saatten fazla dışarıda bırakmayın.

Dünden kalan yemeklerinizi ısıtmadan tüketmeniz daha sağlıklı olacaktır. Isıtılarak tüketilecek ise özellikle et, et suyu yemekleri yüksek ısıda ısıtılıp ılındıktan sonra tüketilmelidir.

 

HANGİ YEMEK NE KADAR SAKLANIR?

-Etli yemekler (sebze vb fark etmez, içinde et varsa): 1-2 gün

-Etsiz yemekler, çorbalar, zeytinyağlılar: 3-4 gün arasında saklayabilirsiniz.