Artvin ve Rize'de Cerattepe alarmı

Artvin ve Rize'de Cerattepe alarmı
Artvin Valiliği, Cerattepe davasında karar duruşması öncesi miting, basın açıklaması yapılmasını mahkemenin görüleceği Rize’de ise valilik müdahil olanların dışındakilere kente girişi yasakladı.

Artvin’in Kafkasör Yaylası Cerattepe Mevkisi’nde madencilik yapılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davaya bugün devam edilecek. Artvin Valiliği önceki gece internet sitesinde yayınladığı yazılı açıklama ile kentte bir ay boyunca eylem yasağı alındığını duyurdu.

Yasak 1 ay sürecek

Açıklamada şöyle denildi: “Mevcut huzur ortamının devamı, kamu düzeninin bozulmaması ile vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla her türlü yürüyüş, basın açıklaması, toplantı, miting, çadır kurma, oturma eylemi, stant açma, afiş, pankart, bildiri vb. türündeki tüm etkinlikler, bu etkinlikler öncesi, sırası ve sonrasında oluşabilecek şiddet hareketleri gerekçesi ile 19.09.2016- 19.10.2016 tarihleri arasında yasaklanmıştır.” Bu arada, dava öncesi sanat ve siyaset dünyasından bazı isimler ile çeşitli gruplardan Artvin halkına destek mesajları geldi. Yeşil Artvin Derneği’nin sosyal medyada paylaştığı görüntülü mesajlarda, aralarında Müjdat Gezen, Volkan Konak, Edip Akbayram, Onur Akın, Şükriye Tutkun’un da bulunduğu sanatçılar ile siyasetçiler Aylin Nazlıaka, Melda Onur ve Alper Taş ve Çarşı Grubu da yer aldı. Mesajlarda, “Cerattepe doğmamış çocukların geleceğidir. Cerattape’ye dokunmayın” denildi.

Kente giriş yasağı

Bu arada Rize ve Artvin’de polisin, çevre kentlerden gönderilecek ekiplerle takviye edileceği ve duruşma için geniş güvenlik önlemleri alacağı belirtildi. Polis ekiplerinin, Cerattepe davasına müdahil olanların dışındaki kişi ya da grupların Rize’ye girişine izin vermeyeceği kaydedildi. Artvin’den kaldırılacak otobüslerle duruşmayı izlemek üzere Rize’ye gelecek grupların önünün de Rize il sınırında polis tarafından kesileceği ve davaya müdahil olmayan kişilerin geçişine izin verilmeyeceği belirtildi. Yeşil Artvin Derneği tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Bir hukuk devletinde yargılama ayrım gözetmeksizin bütün vatandaşlara açıktır” denilerek, şunlar vurgulandı: “Türk Milleti adına karar veren mahkemelerin duruşmalarının halka kapatılması yasal olarak mümkün değildir. Sadece davalara taraf olanların değil, bütün ulusun duruşmalara katılma hakkı vardır. ’Yargılamanın aleniyeti’ ilkesinin gereği de budur. Bu nedenle maden şirketi ve işbirlikçilerinin oyununa gelmeyerek Artvin’deki ve bütün ülkedeki Artvinli hemşerilerimizi, çevre dostlarını ve bütün vatandaşlarımızı duruşmayı izlemek üzere bekliyoruz.”

İlgili Haberler