Kısırlığı bitiriyor kemikleri geliştiriyor

Kısırlığı bitiriyor kemikleri geliştiriyor
Artvin'in Yusufeli ilçesinde kadınlar, dut pekmezinden yapılan pestil ve köme için çalışmalara başladı. Kadınlar, 12 saat boyunca pekmez, pestil ve köme yapıyor. Düzenli tüketilmesi halinde pestilin, içeriğinde bulunan çinko sayesinde erkeklerde kısırlık sorununun önüne geçtiği, kemik gelişimine destek olduğu belirtildi.

Artvin'de kadınlar harıl harıl üretiyor

DHA''nın haberine göre, Yusufeli''ne bağlı İşhan köyünde yaşayan kadınlar, dut meyvesinin olgunlaşmasıyla pekmez yapımı için işe koyuldu. Her gün saat 04.00''de kalkan ve dutları naylon örtülerin üzerine silkeleyen kadınlar, toplanan dutları önce kazanlarda kaynatıyor. Kaynayan dut, özel olarak hazırlanan mekanizmanın içine koyuluyor ve suyu çıkarılıyor. 

Hazırlanan dut suyu tekrar kazanlara koyulup, yaklaşık 3 saat kaynatıldıktan sonra pekmez oluyor. Pekmezi hazırlayan kadınlar, bir yandan da dut suyundan pestil ve köme yapıyor. Dut suyunun içine un koyarak, cıvık hamur elde eden kadınlar, 20 dakika karıştırıyor. Hazırlanan hamur karışımı, temiz bezlerin üzerine incecik seriliyor ve kuruması için güneşe bırakılıyor.

Kuruyan hamur karışımı, pestil olarak tüketiliyor. Bir yandan da köme yapan kadınlar, cevizleri iplere sırayla diziyor. İnci gibi dizilen cevizler, pestil için de hazırlanan hamur karışımına batırılıyor. Hamura bulanan cevizli kömeler, yine kuruması için iplere asılıyor. 2 gün bahçelerde bekletilen köme ve pestil, kuruyunca toplanıyor.

KURUMASI İÇİN BAHÇEYE SERİLİYOR

Pekmez, pestil ve köme yapımının çok zor olduğunu anlatan Nurdan Şimşek, “Dut pekmezini hazırladık ve kilosunu 55 liradan satacağız. Alıcılarımız da var. Pekmezin ardından pestil hamuru hazırlıyoruz. Yaklaşık 20 dakika yoğuruyoruz. Daha sonra bu hamuru bahçeye götürüp, bezlerin üzerine seriyoruz ve güneşte kurumasını bekliyoruz” dedi.

Pekmez, pestil ve köme için ailesine yardım ettiğini söyleyen Gamzenur Şimşek de “Sabah erken saatlerde kalkıyoruz ve dutları silkeliyoruz. Daha sonra bu dutlar, kazanlarda kaynatılıyor ve dutun suyunu çıkarıyoruz. Çıkan suyu da kaynatıyoruz. Bir yandan da pestil ve köme için hamur hazırlanıyor. Bu cıvık kıvamdaki hamur, bezlere seriliyor ve güneşte kuruması için bahçeye seriliyor. Çok zorlu bir iş” diye konuştu.

Yapımının çok zor olduğunu belirten Merve Alkan da “Alanlar, bazen ‘Çok pahalı, ucuza satın’ diyorlar ama çok zor bir iş. Sabah erken saatlerde kalkıyoruz. 2 gün sürüyor, kuruyunca da bezlerden topluyoruz” dedi. 

PESTİLİN FAYDALARI

Birbirinden farklı meyvelerden üretilen pestil çeşitleri, içeriğinde yüksek oranda bulunan vitaminler ve mineraller sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirici ve düzenleyici bir etkiye sahiptir.

Pestil, içeriğinde yüksek oranda bulunan selenyum minerali sayesinde insan vücudu için güçlü bir antioksidandır.

Güçlü bir çinko kaynağı olan pestil, düzenli tüketildiğinde içeriğinde bulunan çinko sayesinde erkeklerde kısırlık sorununun önüne geçmektedir.
Pestil çeşitleri, çinkonun yanı sıra kalsiyum, fosfor ve potasyum açısından da zengin bir gıda maddesidir. Bu sebeple pestil ürünleri, düzenli tüketilmesi halinde kemik gelişimine destek olmasının yanı sıra ilerleyen yaşlarda oluşacak eklem ve kemik rahatsızlıklarının da önüne geçmektedir.

Vücudun hücre ve dokularının yenilenmesinde önemli bir yere sahip A, B, D, E ve K grubu vitaminler açısından zengin olan pestil ürünleri aynı zamanda vücudun su dengesinin korunmasına da fayda sağlamaktadır.
Pestil zengin besin değeri sayesinde vücut enerjisini arttırmada da önemli bir role sahiptir.