Asgari ücret 2019 ne kadar oldu? Belli oldu

Asgari ücret 2019 ne kadar oldu? Belli oldu
Milyonlarca vatandaşın gözü kulağı yeni yılda uygulanacak olan asgari ücret zammında. Peki, asgari ücret ne kadar oldu? AGİ ücreti de belli oldu. Bakandan konuyla ilgili açıklama geldi...

Asgari ücret ne kadar oldu? Sorusunun cevabı bugün belli oldu. Asgari Ücret Komisyonu bugün saat 10.00'da toplanacak ve yeni asgari ücret maaşı belli oldu. Asgari Geçim İndirimi AGİ'de belli olmuş oldu. AGİ 191 TL olarak belirlendi. Komisyon, ücreti belirlemek için üçüncü toplantısını 20 Aralık'ta yapmıştı. Toplantıda, bir işçinin asgari geçim tutarını komisyonla paylaşan TÜİK, asgari ücreti "ağır" statüdeki işlerde 2 bin 213 lira 40 kuruş, "orta" statüdeki işlerde bin 978 lira 80 kuruş, "hafif" statüdeki işlerde bin 841 lira 40 kuruş olarak önermişti. 

ASGARİ ÜCRET MAAŞI KAÇ TL OLACAK

2019 yılında uygulanacak asgari ücret, brüt 2 bin 558 TL, net 2 bin 20 TL olarak belirlendi. Geçen yıla göre yüzde 26,5 oranında arttı. Böylelikle 417 lira zam yapılmış oldu. 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren geçerli olacaktır. AGİ ise 191 TL olmuştur. Asgari Ücret Tespit Komisyonu bugün saat 10.00'da Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığında toplanmıştı. Toplantıya, işveren kesimini temsilen TİSK (Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu), işçi kesimini temsilen Türk-İş (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) katıldı. Ülkemizde mevcut asgari ücret 1604 TL'dir. 2019 yılında ise Asgari Ücret maaşlarına zam gelmesi bekleniyor. Asgari Ücret Komisyonu geçtiğimiz toplantısında ilk kez bir işçi olarak katılan Gülden Görmez'i dinlemişti. Görmez, "Bu maaşla olmuyor" diyerek yaşadığı zorlukları anlatmıştı. CHP asgari ücret maaşının 2 bin 200 lira olması gerektiğini söylemişti. TÜİK ise 2 bin 213 lira 40 kuruş olmasını dile getirmişti. 

AGİ NE KADAR OLACAK?

2019 yılının AGİ oranları, asgari ücretin belli olmasının ardından vatandaşlarla paylaşılacak. Rakamlar netleşince haber sitemizde yer alacak. Öte yandan bu yıl (2018) mevcut AGİ oranı bekar çalışanlar için 152 lira, en yüksek AGİ ise evli ve eşi çalışan 5 çocuklu çalışanlar için 258 lira olarak ilan edilmişti. 

2019 ASGARİ ÜCRET

Merakla beklenen Asgari ücret belli olmuştur. 2019 yılında asgari ücret brüt 2 bin 558 TL, net 2 bin 20 TL olarak belirlendi. İşverene yapılacak olan devlet desteği ise Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacak.

BAKAN SELÇUK'TAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Asgari ücret tespit komisyonu son toplantımızda emeği ve alın teri ile ülkemize değer katan işçi ve işveren kardeşlerimize hayırlı olmasını temenni ediyorum. 1 Ocak 2019'dan itibaren geçerli olacak asgari ücret için 6 Aralık'ta bu salonda bir araya gelmiştik. İşçi ve işverenlerimizle asgari ücreti daha ideal noktaya getirmeyi hedeflemiştik. 2. toplantıyı TİSK ev sahipliğinde 13 Aralık'ta 3. toplantıyı ise 20 Aralık'ta gerçekleştirdik.

*Bakanlık olarak biz de işçi ve işverenlerimizi koruyarak ülkemizin insani ve ekonomik kaynaklarına sahip çıkmayı önde tuttuk. Hükümetlerimiz döneminde asgari ücret artışlarımıza bakarak bu hassasiyetimizi görebilirsiniz. 15 üyeden müteşekkil bağımsız komisyonla tespit edilmektedir. Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, TÜİK değerlendirmeleriyle bu güne gelmiş bulunuyoruz.