Asgari ücret 2019'da ne kadar zam olacak belli oldu mu

Asgari ücret 2019'da ne kadar zam olacak belli oldu mu
Türkiye'de yaşayan milyonlarca vatandaş 2019 yılında asgari ücrete zam olup olmayacağını merak ediyor. Zam olursa asgari ücret ne kadar olacak? Asgari ücret pazarlığı başlıyor.

Asgari ücret 2019'da ne kadar zaman olacak? Bu soru yeni yılın gelmesiyle birlikte milyonlarca vatandaşın gündeminden düşmüyor. 1.600 TL olan asgari ücretin 2 bin tl veya 2 bin TL üstü olabilecek olması çalışanları veya işsizlik ödeneği alan kişileri heyecanlandırıyor. Peki hükümet asgari ücret zammı ile ilgili ne dedi? Son olarak Türk-İş'ten bir açıklama geldi. Türk-İş Konfederasyonu,  ücretli çalışanlar üzerinde ağır vergi yükü bulunduğunu belirterek, "Asgari ücretle çalışan işçilerin ücret gelirlerinin tamamının, asgari ücretin üzerinde ücret alan işçilerin ise gelirlerinin asgari ücret miktarı kadar olan kısmının vergi dışı bırakılmasının uygun olacağı düşünülmektedir." görüşünü paylaştı. Ücretindeki geliri vergilendirilen işçilerin yılın belirli ayında vergi diliminin değiştiğinin ve ücretlerinin daha yüksek vergi oranından vergilendirildiğinin vurgulandığı yazıda, söz konusu durumun işçinin eline geçen net ücretin azalmasına ve geçim sıkıntısı yaşamasına sebep olduğunun altı çizildi. Yazıda, ücretlilerin vergiyi yüküyle ilgili şu örnek paylaşıldı: “Net ücreti 2 bin 500 lira olan bir işçinin iş sözleşmesinden kaynaklanan vergiye tabi başkaca hiçbir gelir (ikramiye, prim gibi) elde etmediğini düşünecek olursak; bu işçi yılın mayıs ayında yüzde 20’lik vergi dilimine; aralık ayında ise yüzde 27’lik vergi dilimine girmektedir. Buna göre, işçi yılın ilk dört ayında net 2 bin 500 lira gelir elde etmekteyken mayıs ayında net 2 bin 496 lira, haziran, temmuz, ağustos, eylül, ekim ve kasım aylarında net 2 bin 351 lira, aralık ayında ise 2 bin 234 lira gelir elde etmektedir. Bu açıdan bakıldığında işçi yüzde 20’lik ve yüzde 27’lik vergi dilimlerine dahil olduğunda yılda toplam net bin 160 lira gelir kaybına uğramaktadır.” dedi. Peki asgari ücret 2019'da ne kadar olacak? Ne kadar zam gelecek?

ASGARİ ÜCRET 2019'DA NE KADAR ZAM OLACAK?

Asgari ücret 2019'da kaç lira olacak? . Sendikalar, 2018 yılı için brüt 2 bin 209 lira, net bin 603 lira olan asgari ücretin, 2019 yılı için en az 2 bin liraya çıkarılmasını istiyor.

Kemal Kılıçdaroğlu asgari ücret zammı ile ilgili, “Asgari ücret 2 bin lira isteniyor. 2 bin lira nedir? 2 bin lira ile kira mı ödenir, çocuğun masrafı mı karşılanır, günde üç öğün yemek mi yenir? Mütevazi davranıyorlar. 2 bin lira istiyorlar. Asgari ücretten vergi alınıyor, bu başlı başına bir ayıptır. Asgari ücretli vergi yükü altında ezilmektedir. O açıdan iktidar olanların işçinin sesini duymaları gerekir. Saraylarında oturarak işçinin sesini duymayanlar sağırdırlar. Enflasyonun altına düşmeyin Sayın Başkan. Mutfakta yangın var. 2 bin lira başlayalım diyorsunuz, üstüne enflasyon arttıkça onun üzerine zam istiyorsunuz, biz de size destek vermeye devam edeceğiz.” şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.

Aralık ayında asgari ücret pazarlıkları henüz başlamadı fakat Sendikalar 2 bin TL, DİSK ise asgari ücretin 2 bin 600 TL olması talebinde bulundu. Yıl sonunda Asgari Ücret Komisyonu ile Sendikalar bir araya gelip teklifleri değerlendirecek. Asgari ücret 2019 ne kadar olacak? sorusunun cevabını ise öyle öğrenebileceğiz. Net rakam açıklanır açıklanmaz ise haber sitemizde yer alacaktır.