Asgari ücretli aç: Sofraya gelen yemek azaldı!

Asgari ücretli aç: Sofraya gelen yemek azaldı!
Asgari ücrete ilişkin eleştirilerini dile getiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, "Bir yıl içinde asgari ücretli sofrasındaki et 5 kg, tavuk 41 kg, çocuğuna aldığı süt 138 paket içtiği çay ise 15 paket azalmıştır" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba,  enflasyon verilerinin maniple edildiğini belirterek,  farklı bir enflasyon  hesabı yaptı. Ağbaba, “Asgari ücretli sofrasındaki et 5 kg, tavuk 41 kg, Pirinç 50 kg, Zeytini 15 kg azalırken;  çocuğuna aldığı süt 138 paket içtiği çay ise 15 paket azalmıştır” dedi.

Ağbaba, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomide toparlanma dönemine girdiğimizi, Bakan Albayrak’ın da ekonomide büyüme oranlarının yükselişe geçildiğini ve enflasyon ile mücadelede başarı elde edildiğini söylediğini anımsattı.

TÜİK verilerinin ise iktidarın manipülasyonlarına alet olmaya devam ederek enflasyon oranlarını düşük göstermeye devam ettiğini savunan Ağbaba şunları söyledi:

“İktidarı yıl sonu enflasyon hedefini yüzde 12 olarak açıklarken gıdadan elektriğe tüm tüketim malzemelerine yüksek zamlar gelmeye devam ediyor. 7 milyon asgari ücretli çalışan ve aileleri ise 2020 yılında belirlenecek olan asgari ücrettin insan onuruna yaraşır adil bir ücret hakkı talep ediyor.

Asgari ücretli çalışanların aileleri de hesaba katıldığında Türkiye’de 15 milyona yakın yurttaş anayasal bir hak olan adil ücret hakkından yararlanamamaktadır. Kısacası Türkiye’de asgari ücret sorunu bir insan hakları sorunudur.

Yaşanan artışlar bu bir yıllık süre içerisinde asgari ücretlinin mutfağındaki payı düşürmeye devam ediyor. 2019 Ocak ayında içinde bulunduğumuz aralık ayına geçen sürede asgari ücretli sofrasındaki et 5 kg, tavuk 41 kg, Pirinç 50 kg, Zeytini 15 kg azalırken;  çocuğuna aldığı süt 138 paket içtiği çay ise 15 paket azalmıştır.

İktidar yetkililerin kırmızı etten diğer besin gıdalarına tüketim artışı olduğunu ve bununda refah seviyesini arttırdığını söylemesine rağmen asgari ücretlinin sofrasındaki temel besin maddelerinde alım gücü son bir yıllık sürede azaldığı hem TÜİK verileri hem de güncel market fiyatlarınca ortaya çıkıyor.

Kısacası milyonlarca asgari ücretli ve ailesi refah içerisinde değil açlık sınırının altında yaşam savaşı veriyor.”