Asgari ücretlinin satın alma gücü eridi

Asgari ücretlinin satın alma gücü eridi
TÜKETİCİ Hakları Derneği (THD) Genel Başkanı Turhan Çakar, asgari ücretlinin toplam 318 maddede satın alma gücünün düştüğünü açıkladı.

Sümeyra KIRCA / Ankara

İşçilerin önemli kısmının aç ve yoksul yaşadığına işaret eden Turhan Çakar, son bir yıllık enflasyonun yüzde 21’e çıkmasına rağmen asgari ücretliye geçen yıl verilen zammın yüzde 14’e kalmasına dikkat çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Kasım ayı enflasyon oranlarıyla ilgili bir açıklamada bulunan THD Genel Başkanı Turhan Çakar, “TÜİK istatistiklerinde yer alan 391 maddenin son bir yıllık enflasyon artışı ile asgari ücretlilerin son bir yıllık maaş artışlarını karşılaştırdığımızda, 318 maddede asgari ücretlilerin satın alma güçlerinin düştüğü görülmektedir. Bununla birlikte, söz konusu 318 madde içinde yer alan 93 gıda maddesinde asgari ücretlilerin satın alma güçleri düşmüştür. Kısaca, asgari ücretlilerin satın alma güçleri öyle bir düştü ki, adeta yere çakıldı! Zaten, eşi çalışmayan ve iki çocuğu olan asgari ücretliler açlık sınırının altında yaşamaktadır. Acı bir gerçek ise, açlık sınırının altında bir geliri olan aileler, gıdasından keserek diğer zorunlu giderlerini karşılamak zorunda kalmaktadır.” diye konuştu.

Turhan Çakar, “TÜİK’in yıllık hane halkı kullanılabilir gelir dağılımı istatistikleri ile Türk-İş’in açlık ve yoksulluk istatistiklerini karşılaştırdığımızda, toplumun ezici çoğunğunun aç ve yoksul olduğu ortaya çıkıyor” dedi. Türkiye’de 16 milyondan fazla kişinin açlık sınırının altında, 48 milyondan fazla kişinin ise yoksulluk sınırının altında yaşadığına dikkat çeken Çakar, satın alma gücünün yıldan yıla yere çakıldığını kaydetti. Gıda ve alkolsüz içeceklerdeki fiyat artışının son bir yılda yüzde 23’e çıktığını belirten Turhan Çakar, “Maaşlara gelen zamlar, yıllık enflasyonun çok altında kalıyor. Bütün bu gerçekleri dikkate aldığımızda, asgari ücretliler başta olmak üzere, tüm çalışanların insanca yaşayabileceği koşulların oluşturulması en doğal haklarıdır. Ayrıca, işsizliğin, açlığın ve yoksulluğun giderilmesi bu durumda olanların en haklı beklentileri ve haklarıdır. Bunun için, mevcut ekonomik ve sosyal politikalar ile üretim, dağıtım ve tüketim politikalarının doğru bir şekilde ivedilikle değiştirilmesi zorunluluğu ortadadır.” ifadelerini kullandı.

TESPİT KOMİSYONUNUN İLK TOPLANTISI

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019’da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere bugün ilk toplantısında buluşacak. Yasa gereği 5’er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan komisyonda, bu yıl ilk kez asgari ücretle geçinen ve Yalova Üniversitesi’nde güvenlik görevlisi olarak çalışan bir kadın işçi de bulunacak. TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç, konu ile ilgili “İşverenlerimizin maliyeti, Ekim ayından itibaren asgari ücret desteğinin kalkmasıyla yüzde 5 arttı. 2019 yılı için desteğin arttırılarak uygulanmasını talep ediyoruz.” derken, Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat ise, “Yeni asgari ücrette, bu yılki enflasyon oranı dikkate alınmalı. Yanına refah payı da eklenmeli” diye konuştu.

İlgili Haberler