Asgari ücrete ara zamda detaylar belli oldu. İşte o 3 formül

Asgari ücrete ara zamda detaylar belli oldu. İşte o 3 formül
En son Numan Kurtulmuş tarafından duyurulan asgari ücrete ara zamla ilgili detaylar belli olmaya başladı. Gelen bilgilere göre masada 3 formül bulunuyor.

Milyonlarca kişi temmuz ayında asgari ücrete yapılacak olan zammı bekliyor. 4 Temmuz''da açıklanacak enflasyon verisiyle birlikte emekli ve memurların zam oranı netleşecek. Ardından gözler asgari ücrete çevrilecek.

Hem çalışanların hem işverenlerin gözü asgari ücrete ara zamma çevrildi. Masada üç formül bulunuyor. Enflasyona endeksli formüller ve devletin prim desteğiyle katkı vereceği zam formülleri de konuşuluyor.

ZAM KAPISI AÇILACAK
Yasal düzenleme yapılıp Asgari Ücret Tespit Komisyonu''nun yeniden toplanmasının yolu açılırsa, milyonlarca çalışanın maaşı değişecek. Asgari ücret artınca, aynı işyerinde sadece bu ücretle çalışanlara değil, daha yüksek maaş alanlara da zam kapısı açılacak.

1- ENFLASYON FORMÜLÜ UYGULANIRSA...
Ara zam için 6 aylık enflasyon formülü uygulanırsa asgari ücret yüzde 39.67 artışla net 5 bin 940 liraya çıkabilecek.

2- FARK YANSITILIRSA
Yüzde 2.97''lik Haziran enflasyonu tahminine göre yıllık enflasyon yüzde 75.25 çıkabilecek. Enflasyon farkı formülü uygulanırsa asgari ücrete yüzde 24.75 (75.25- 50.5) oranında zam konusu olacak. Net asgari ücret de bu formülle 5 bin 306 lirayı bulacak.

3- PRİM DESTEĞİ
Halen brüt asgari ücret içerisinde 750,60 liralık prim kesintisi bulunuyor. İşveren açısından da 875,70 liralık prim maliyeti var. Asgari ücretliden hiç prim kesintisi yapılmasa, işveren zam yapmadan işçinin geliri 5 bin 4 liraya çıkıyor. Hem prim desteği hem de işverenin yapacağı artışı içeren bir ara zam formülü uygulanabileceği de konuşuluyor.

İlgili Haberler