Aşı olana iki koli yumurta. Aşı olmayanların sayısı artınca kampanya başlatıldı

Aşı olana iki koli yumurta. Aşı olmayanların sayısı artınca kampanya başlatıldı
Korona virüs aşısını olmayanların sayısı dünya genelinde bir hayli fazla. Ülkeler ise bunu engellemek için aşı teşvikleri kapsamında vatandaşlarına çeşitli hediyeler vermekte. Örneğin aşı teşviği için Hindistan kadınlara altın hızma erkeklere el blender’ı verirken Çin’de aşı olanlara iki karton yumurta yada 100 Yuan veriliyor. İşte ülkelerin aşı teşviği için verdiği ödüller…

Korona virüs salgınına karşı geliştirilen aşıları olmayanların nüfusu hayli fazla. Dünya genelinde ise ülkeler vatandaşlarını aşıya teşvik etmek için birbirinden ilginç hediyeler veriyor.

KADINLARA HIZMA, ERKEKLERE EL BLENDER’I
Hediye işinin en yaygın olduğu yerlerden bir tanesi, aynı zamanda salgının ikinci dalgasıyla günlük vaka sayılarının 200 binlere yaklaştığı ve aşılamanın 45 yaş üstü tüm vatandaşlara açıldığı Hindistan.

Ülkenin en çok okunan gazetelerinden biri olan Hindustan Times''ın aktardığına göre, Gücerat eyaletinin Rajkot şehrinde, kuyumcular birliği aşı olanlar için bir hediye sistemi geliştirdi. Birliğin organize ettiği aşılama merkezinde aşı olan kadınlara birer adet altın hızma, erkeklere ise birer adet el blender''ı hediye ediliyor.

Ülkenin başka yerlerinde de bu kadar değerli olmasa da aşılananlara verilen hediyeler var. Bunlar arasında ücretsiz atıştırmalıklar, otomobil tamircilerinde indirimler, kırtasiye ürünleri, Hindistan''ın milli yemeklerinden biryani, tatlılar ve tavuk yemeklerini saymak mümkün.

Kuzey Delhi Belediyesi ise daha ilginç bir çözüm geliştirmiş. Burada yaşayıp aşı olanlara yüzde 5 vergi indirimi uygulanıyor.

AŞILANMANIN KARŞILIĞI 100 YUAN YA DA İKİ KARTON YUMURTA
Bir diğer ilginç örnek de 1,4 milyarlık nüfusunun yüzde 40''ını aşılamayı hedefleyen Çin. Çinli yetkililer bu hedefe ulaşmak için gerekli hızı yakalayabilmek adına ellerinden geleni yapıyor. Bunun için sürekli vatandaşları telefonla arayıp aşı olmaya davet eden yetkililer, kola batan iğnenin acısını da çeşitli hediyelerle telafi etmeye çalışıyor.

Örneğin, Washington Post gazetesi, başkent Pekin''in banliyölerinden Pinggu''da iki doz aşı olanlara 50 yuan para hediyesi verileceğini duyurdu. Hatta doz başına 100 yuana kadar çıkan banliyöler bile mevcut. New York Times da Pekin''de aşılama merkezlerinin önüne kurulan dondurma tezgahlarında, aşı kartını gösterenlerin bir dondurma fiyatına iki dondurma alabildiğini aktardı.

South China Morning Post gazetesinin haberine göre ise özellikle ileri yaştaki vatandaşları aşıya yöneltmek isteyen Beişiançiyao yerel yönetimi, 60 yaşın üzerinde olup da ikinci doz aşısını olan herkese iki karton dolusu yumurta hediye ediyor. Un, tuvalet kağıdı gibi başka ev ihtiyaçlarını hediye eden yerler de var.

DÜĞÜN FOTOĞRAFLARI, PARK GİRİŞLERİ…
Sadece bu da değil... Çin''de birçok yerde aşı olanlar için alışveriş çekleri dağıtılıyor. Aşı olana indirimli çay satan tezgahlar da var, ücretsiz oyuncak dağıtan mağazalar da... Hatta devlet idaresindeki bir fotoğraf stüdyosu aşılananların düğün fotoğraflarında indirim yapılacağını bile duyurdu.

En ilginci ise aşı olanların tüm parklara ücretsiz girebileceğini duyuran Şicingşan mahallesi olsa gerek. Başka yerlerdeki ödülleri duyan mahalle sakinlerinin bu hediyeyi "biraz cimri" bulduğu da haberlerde yer alıyor.

ABD''DE RESTORAN İNDİRİMLERİ ÖNE ÇIKIYOR
Aşılananlara verilen hediyeler sadece Hindistan ve Çin''le sınırlı değil. Örneğin Dubai''de üç restoran bir doz aşı olana yüzde 10, iki doz aşı olana ise yüzde 20 indirim uyguluyor.

ABD''deki bir restoran indirim işini bir nokta daha ileri taşımış. Detroit''te bulunan bir deniz ürünleri restoranı, aşı olduğunu kanıtlayan müşterilerine tam yüzde 50 indirim yapıyor. Mekanın şefi ve sahibi Jared Gadbaw, uygulamayı Fortune dergisine, "Sevdiğimiz işi yapmaya geri dönmemizi sağlayacak tek şeyi kutlamak için bir promosyon organize etmek istedik" sözleriyle açıklıyor.

Chicago''daki bir başka restoran ise aşı olanlara 10 dolarlık hediye kartları dağıtıyor. Tallahassee''nin otobüs hizmetlerini yürüten StarMetro şirketi de aşı olmaya gidenlerden ücret almıyor. ABD''de bunun dışında donut gibi hamur işleri, oyun jetonları, aşı kartına PVC kaplama, patlamış mısır ve nakit ödülü, ücretsiz oyunlar, surf tahtasi ve şnorkel kiralama gibi ödüller de var. Hatta bir restoran zinciri aşı olan çalışanlarına 250 dolar ikramiye artı iki gün ücretli izin hakkı veriyor.

Rusya da aşı olanlara dondurma hediye edilen ülkelerden. İsrail''de bazı mekanlar aşı kartını gösterene ücretsiz içecekler, ekmek, pizza, çeşitli hamur işleri ve özel günlerde yenen bir çeşit et yemeği sunuyor. Ücretsiz DJ performansı hediye eden yerler de var.

JAPONYA''NIN UMUDU MANTI
Temmuz ayında başlayacak olan Olimpiyatlar öncesi nüfusunun önemli bir kesimini aşılamak isteyen Japonya''da aşılamadan sorumlu bakan Taro Kono, geçtiğimiz günlerde televizyona çıkarak, aşı olanlara ücretsiz buharda pişmiş mantı sunmanın iyi bir fikir olduğunu söyledi.

Henüz bu fikri uygulamaya koyan olmadı ama aşılama hızı hedeflenen seviyeye gelmezse, hediye çözümüne burada da başvurulacak gibi görünüyor.

Kaynak: Hürriyet

İlgili Haberler