Aşı reddinde korkutan rakamlar: Dindarlar ve postmoderler başı çekiyor

Aşı reddinde korkutan rakamlar: Dindarlar ve postmoderler başı çekiyor
Son dönemde aşı reddi kampanyalar sonrası çocuklarına aşı yaptırmak istemeyen ailelerin sayısındaki artış dikkat çekiyor. Yapılan araştırmalara göre çocuklarına aşı yaptırmak istemeyen ailelerin sayısı 183’ten 23 bine yükselirken, uzmanlar Sağlık Bakanlığı’nın harekete geçmesi için çağrı yaptı.

Türkiye’de son yıllarda aşı reddine yönelik kampanyaların artması çocukların sağlığını büyük tehlikeye atıyor. Yapılan son araştırmalara göre son 7 yılda çocuklarına aşı yaptırmayan ailelerin sayısı 183’ten 23 bine yükseldi. Aşı reddi sonrası kızamık vakaları artarken, aşı reddinde dindar ve postmodern aileler başı çekiyor.

Türkiye'de kampanyalar sonucunda aşı tereddüdü ve aşı reddi dikkat çekici boyutlara ulaştı. Yedi yılda çocuklarına aşı yaptırmayan ailelerin sayısı 183'ten 23 bine çıktı. 2019 yılının ilk dokuz ayında ise kızamık vakaları önceki yılın aynı dönemine kıyasla 5.2 kat artarak 2 bin 666’ya ulaştı.

AŞI REDDİ KIZAMIK VAKALARINI ARTIRDI

Aşı reddinde yaşanan artış kızamık vakalarının sayısını da katladı. Türkiye’de 2017 yılı itibariyle toplam kızamık vakalarının sayısı 69’dan 2018 yılında 510’a, 2019 yılının ilk dokuz ayında da önceki yılın aynı dönemine kıyasla 5.2 kat artarak, 2 bin 666’ya ulaştı.

DİNDARLAR VE POSTMODERNLER BAŞI ÇEKİYOR

Son yıllarda aşı reddini savunan ailelerde kendisini dindar ve postmodern olarak tanımlayan aileler başı çekiyor. Uzmanlar, postmodern ailelerin çevresinde kızamık nedeniyle hayatını kaybeden ya da engelli durumuna gelen kimseyi görmediği için aşının gerekliliğini sorguladığının altını çiziyor. Dindar ailelerin ise ‘dini kanaat önderlerinin’ sözlerinden çıkmadığına dikkat çekiyor. Doktorlar, aşı reddi konusunda Sağlık Bakanlığı’nın acil önlem alması gerektiğinin altını çiziyor.