Asist olmazsa, gol zor gelir!

Trabzonspor, Gaziantep Futbol Kulübü'nü son 3 haftanın golcüsü Bakasetas ile 1-0 mağlup ederken, hatırı sayılır ölçüde de zorlandı. Kalesinde tehlikeler yaşadı, Uğurcan'a her zaman olduğu gibi yine "büyük kurtarışlar" düştü.

Aslında Abdullah Avcı'nın gelişi ile iyi işler yapmaya başlayan ve hızlı bir yükselişe geçen Trabzonspor'da futbolcuların da gidişata ayak uydurmaları gerekiyor.

Gaziantep maçında bu gereği yerine getirdiler mi?

"Tam olarak getirdiler" demek zor!

Hani denir ya; "Büyüdükçe mütevazı olmak lazım" diye!

İşte bordo-mavili oyuncular bu sözü sahada; "Büyüdükçe daha paylaşımcı olmamız lazım" şekline çevirmelidirler.

Nasıl mı?

Gaziantep FK maçına bakalım.

Maçın ilk yarısında önce Bakasetas, sonra Djaniny, daha sonra da Nwakeame, rakip ceza sahasında yakaladıkları pozisyonda gözleri kaleden başka yeri görmeme yerine daha müsait konumdaki arkadaşlarını fark edebilseler, maç 67'nci dakikadaki gole kalmadan 2-3 gibi farklı sonuca varabilirdi.

Yani bu 3 oyuncu, "asist yapılmaz ise gol de olmaz" gerçeğinden hareket etmiş olsalar idi, dahası "illa golü ben atayım" ısrarından vazgeçselerdi Trabzonspor bu kadar zorlanmazdı.

Ki bu işin asist yapma ile çözülebileceğini 67'nci dakikada onlar gibi düşünmeyen Flavio gösterdi de Trabzonspor tek golle ile 3 puanı kaptı. Şayet o pozisyonda topu kafası ya da göğsü ile önüne alıp, "golü de ben atayım" hesabını Flavio da onların ilk yarıdaki tercihleri gibi yapsa idi, büyük ihtimalle akıbet de aynı olacaktı.

Onun için, "yüksek yerlerde fırtınalar daha sert eser" diyerek, ya da "Bir yere çıkmak kadar orada kalabilmek de önemlidir" gerçeğinden hareketle Trabzonsporlu futbolcular hücumda gol için egoistliğe değil, paylaşımcılığa yönelmeyi azami düzeyde tercih etmelidirler.

Yoksa mevcut gidişatta rakibin puan cetvelindeki yeri ne olursa olsun, 1-0, hatta 2-0'lık skorlar, 3 puan için son 4-5 dakikaya kadar bile hiçbir maçta garanti değildir.

Gaziantep maçındaki pozisyonlarda göstermiş ki Trabzonsporlu oyuncular savunmadaki gol yememe başarılarının tam tersini, hücum da fazla gol atmaya taşımak zorundadırlar.

Bunun tek yolu ise "asist" de denilen paylaşımcılıkta da başarılı olmaktan geçer.

Aksi durumda golün kısır olduğu böylesi skorlar ister istemez akla, "çekirge bir sıçrar, iki sıçrar. Sonra…" sözünü getiriyor.

Yazarın Diğer Yazıları