Asker gözüyle Kanal İstanbul / E. Alb. Tahsin ATAİZİ

Asker gözüyle Kanal İstanbul / E. Alb. Tahsin ATAİZİ
Çılgın Proje denilerek gündeme getirilen Kanal İstanbul ile ilgili bugüne kadar çok şey söylendi, bundan sonra da söylenmeye devam edeceği açık.

Herkes kendi uzmanlık alanı açısından değerlendirmelerde bulundu. Ben de ömrü boyunca TSK bünyesinde vatanına hizmet etmiş bir vatandaş olarak asker gözüyle bir değerlendirme yapmak istedim. Tespitlerimi topladığım başlıkları şöyle sıralayabilirim:   

1. Asker gözüyle Kanal İstanbul''a EVET mi/ HAYIR mı?

2. Asker gözüyle Kanal İstanbul Devlet Projesi mi?

3. Montrö anlaşmasına karşı Amerika''nın Karadeniz''e sorgusuz sualsız geçiş izni müsaadesi mi?

4. Kanal İstanbul''dan paralı geçiş olsa da; Amerika''nın Rusya''yı (Balkan ülkelerinde Romanya- Bulgaristan''da üsler kurarak Rusya''yı bölgedeki doğal kaynaklar dahil marke ederek) kontrol altına almak…

5. Rusya''nın bu işe karşı tavır koyar koymaz, bilinemez ama ikili menfaatleri doğrultusunda Türkiye bir kenara bırakılarak "Tavşana kaç, tazıya tut" misali kendi menfaatlerinde hareket tarzı ihtimali…

6. Montrö Antlaşmasını kendi menfaatleri doğrultusunda delmek.

7. Rusya''nın sıcak denizlere açılmak için serbest ulaşım yolu bulmaları Amerika ile ikili anlaşmalar doğrultusunda Kanal İstanbul''u okeylemeleri…

8. Kanalın açılması ile Trakya bölgesi yarımada, İstanbul''da ADA durumunda kalınca, Trakya''yı savunmak için (Kanal üzerindeki köprülerin imhası durumunda) İstanbul Kanalı''nın batısındaki zırhlı birlikleri hareket kabiliyeti dolayısıyla savunma planlarımızı atıl hale geleceği, Gelecek Taarruzi Harekata mütecavize karşı konulmasının taktiksel olarak zorluğu…

9. Netice de "İstanbul Boğazı" Boğazlar ile ilgili Montrö Antlaşması; Bizim Türkiye''mizin emniyet sübapı olduğu düşünülürse maalesef bu Kanalın açılması:

Trakya''nın Askeri yönden   stratejik konumu ile araştırması yapılmadan, sıralı maddeler  halinde belirttiğimiz, konumlar şu an da görev Komutanlıklar  ve Genel Kurmay Başkanlığı  ile de istişaresi yapılarak Kanal İstanbul''a karar verilmelidir.

***

Montrö anlaşmasına göre, sadece coğrafi konum, topografik şartlar, deprem bölgesi, tarım arazilerinin yok olması, haksız rant elde edenler  Montrö  anlaşmasına göre bu kanalın getirisi götürüsü mali açıdan hesap edilerek, çevre mühendislik etüdlerinin tarafsız ve doğru olarak değerlendirilmesi mutlak  gereklidir. Zira Montrö bizim  Türkiye Cumhuriyetimizin boğazlardaki  emniyet sübabımızdır.

Tğm.liğim ve Ütğm.liğimde; Trakya''da 1.nci Zırhlı Tümen -B-Zırhlı Muharebe grubu  bölgesinde görev yaptım. Bu bölgede görev yapan  o zamanın ve hali hazır şimdiki komutanlarımızın durumu çok daha iyi mütalaa ettikleri ve edeceklerinden kimsenin şüphesi olmasın. Mütecavize karşı TRAKYA''nın Savunma-Taarruz, stratejik  planları konuşlanmaya göre mutlaka  ilgilerce birlikte mütalaa edilmelidir.

Bu arada, İstanbul Kanalı güzergahına yapılacak kazılacak arazi kesimi ve güzergahta yıkılacak olası tarihi pek çok eseri de gözönünde bulundurursak Projeyi sahiplenenlere bir de Mehmet Akif ERSOY''un şiiriyle cevap vermek gerekir:

Hadi gel  yıkalım şu Süleymaniye''yi; desen

İki kazma kürek, iki de ırgat gerek;

Ancak hadi gel yapalım şunu geri desen;

Bir Sinan, bir de Süleyman gerek…

Bu sözün üstüne başka söz söylemeye gerek var mı?..

Saygılarımla